Dlaczego warto gotować na parze?
Do gotowania na parze przekonały mnie argumenty zdrowotne. Ale jak się potem okazało te smakowe utwierdziły mnie w przekonaniu, że to właśnie tak warto przygotowywać obiad.
Smaczny #ObiadBezMięsa
Marchewka, kalafior i brokuły to trzy najlepsze moim zdaniem warzywa do gotowania na parze. Stałem się ich fanem, bo przygotowane w ten sposób smakują o niebo lepiej niż jakkolwiek inaczej.
W sumie nie powinno to dziwić. Oto 3 argumenty na to, dlaczego warto gotować na parze?
- Lepszy smak, to nie żart:
– w końcu nie wypłukujemy substancji, które dają aromat naszym daniom. Do tego zachowujemy chrupkość warzyw, bo te gotowane w wodzie często flaczeją 🙂 - Przyprawy dają efekt:
– dowolne zioła, liście laurowe, imbir, lekko rozgnieciony jałowiec, trawa cytrynowa czy ząbek czosnku, dadzą lepszy efekt jeśli dodamy je do wody, której para ugotuje nam jedzenie. Jeśli chcemy solić to tylko minimalnie i też tylko wodę, a nie same warzywa! - Witaminy i minerały zostaną z nami:
– część witamin i minerałów rozpuszcza się w wodzie. Przy tradycyjnym gotowaniu wypłukujemy je więc z naszego dania i wylewamy je z wodą. Przy kąpieli we wrzącej wodzie średnio ubytek witamin (na przykład tych z grupy B) sięga 40% (w a przypadku witaminy C nawet 70%).