Wegańskie ciastka czekoladowe
Przepis prosty, ale dający wiele smakowych emocji.
Składniki na solidną porcję na dwie blachy (i tak zobaczycie, że to za mało)
POTRZEBUJEMY
- tabliczka dobrej jakości czekolady gorzkiej pokruszona na drobne kawałki (jeśli użyjemy mlecznej to ciastka będą równie dobre, ale już wegetariańskie)
- 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
- 1 szklanka oleju
- 6 łyżek kakao
- 1/2 szklanki wody
- 3 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
DODATKOWO
- blachę do pieczenia (najlepiej dwie)
- papier do pieczenia
- piekarnik
PRZYGOTOWANIE
Wstawiamy piekarnik na 180 stopni. Do dobrze wymieszanego melanżu mąki , soli, sody, kakao i cukru dodajemy olej i wodę. Ciasto powinno być w miarę zwarte. Następnie formujemy z niego małe kulki (mniejsze od piłek ping-pongowych). Blachę pokrywamy papierem do pieczenia. Na nim rozpłaszczamy kulki. Pamiętajmy o zachowaniu odstępu 2-3 centymetrów miedzy ciastkami, bo one urosną. Pieczemy ciastka 6-10 minut w temperaturze 180 stopni. Odklejamy pyszności od papieru dopiero po ich wystygnięciu!
Smacznego!