Moją miłością jest? sałata
Warto docenić to zwyczajne warzywo! Ma niezwyczajne właściwości.
Zwykły jak sałata. Aż się dziwię, że nie ma takiego przysłowia w obszernym katalogu ludzkich mądrości i sarkazmów. Przecież właśnie tak wielu reaguje na stwierdzenie, że będzie ona dziś na obiad.
Nasze podejść powinno się jednak zmienić. Po pierwsze sałata nie musi być nudna, bo przepisów na genialne sałatki z sałaty jest wiele. Niektóre tak pożywne, że mogą stanowić podstawę, a nie tylko dodatek do drugiego dnia. Poza tym sałata ma wiele właściwości odżywczych, które warto poznać. Miłość do sałaty może nam wyjść na zdrowie!
Kolorowy wzmacniacz
Sałata mogłaby być pokazywana na lekcji biologii. Zarówno w temacie o właściwościach odżywczych warzyw jak i w semestrze kiedy uczniowie poznają fotosyntezę. Ten proces jest jednym z najważniejszych jakie zachodzą na naszej planecie. Zielony kolor sałaty to idealny przykład na obecność chlorofilu, czyli barwnika w komórkach roślin, dzięki któremu tworzą one związki organiczne z materii nieorganicznej przy pomocy promieni słonecznych.
Dla nas konsumentów obecność dużych ilości chlorofilu oznacza wzmożone działanie bakteriobójcze sałaty. Wiele źródeł podkreśla, że wpływa on korzystanie również na gojenie się ran, pomaga pokonać infekcje, a to wszystko przez wzmocnienie naszego układu odpornościowego.
Wzmacnianie organizmu wiąże się też ze sporą obecnością witamin E i C w sałacie. Ma ona także dużo potasu, żelaza, magnezu i kwasów organicznych. Na osobne zdanie zasługuje bogactwo manganu w sałacie. Ten pierwiastek, nie jest powszechny w tym co jemy, ale nasze organizmy potrzebują manganowych zastrzyków.
Sałata jest niskokaloryczna! Jej 100 gramów to tylko 12-14 kcal!
Antyrakowy odkwaszacz
Przeciwutleniacze, czyli inaczej antyoksydanty, to udokumentowana broń przeciwnowotworowa. Sałata zawiera wiele przeciwutleniaczy, w tym luteinę i zeaksantynę. To także świetna ochrona przed zwyrodnieniem plamki żółtej oka. Przeciwrakowo działają też obecne w sałacie indole, kwas foliowy i witamina B, które wzmacniają układ nerwowy, ale też zmniejszają ryzyko jego wad u płodu.
Znane z reklam kosmetyków prawidłowe pH też musi być utrzymane wewnątrz naszych ciał. Jesteśmy współcześnie mocno narażeni na zakwaszenie, a taki stan prowadzi do wielu chorób. Od bólów głowy zaczynając, przez problemy z cerą, aż po nadciśnienie tętnicze. Sałata przychodzi nam z odsieczą. Jej składniki mają działanie odkwaszające, co pozwala na utrzymanie korzystnej równowagi kwasowo-zasadowej.
Sałatowe bogactwo
Gatunków sałaty jest ponad 100 🙂 Niektóre nawet można spotkać w naszym kraju w naturze (ale mają takie małe liście, że specjalnie się nie najemy). Do naszego menu proponuję włączyć:
- Sałata masłowa, najbardziej popularna w Polsce i moim zdaniem najlepsza. Ale smakuje tylko gdy kupimy świeżą! Wystarczy kilka kropel dobrego, może smakowego, octu winnego i sałatka gotowa
- Roszponka, której małe liście i delikatny smak sprawiają, że wystarczy ją umyć? i można wcinać
- Sałata lodowa, która świeża jest nawet chrupiąca. Pasuje do sosów jogurtowych
- Sałata rzymska, która jest krucha i słodka. Pasuje do sosów na bazie majonezu, czyli takich cięższych
- Sałata karbowana, której odmiany mogą być nawet bordowe. Idealnie pasuje do winegret i sosów opartych o śmietanę
Uwaga:
Często do sałat błędnie zalicza się rukolę. Tymczasem to warzywo z rodziny kapustowatych! Oczywiście też przepyszne 🙂
2 comments
klaudenia
24 stycznia, 2017 at 1:34 pm
też uwielbiam sałatę i gdybym mogła jadłabym ją do wszystkiego! Ma wiele witamin i po prostu jest smaczna 🙂
Pozdrawiam!
admin
26 stycznia, 2017 at 10:50 am
Jeśli ma Pani jakiś ulubiony przepis chętnie wrzucę na bloga 🙂
Comments are closed.