Sernik tiramisu – przepis niebezpiecznie dobry!
Lekko kawowy, delikatny i kremowy. Nie jestem pewien czy to sernik idealny, ale na podium moich serników jest! Spróbuj swojego sernika tiramisu. Polecam.
POTRZEBUJEMY:
Ciasto
- 200 gramów bułki tartej
- 100 gramów margaryny
- 80 gramów czekolady deserowej
Masa serowa
- 0,5 kg twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 4 jajka
- 250 gramów serka mascarpone
- 200 gramów margaryny
- 1 szklanka drobnego cukru
- 3 łyżki likieru kawowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2 łyżki ekstraktu wanilii
- 2 łyżki kawy instant
- ? szklanki śmietany 36%
PRZYGOTOWANIE:
Rozpuszczamy margarynę z czekoladą deserową. Całość mieszamy z bułką tartą do uzyskania konsystencji czegoś, co przypomina mokry piasek. Tortownicę (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia a na to nasz piasek. Wklepujemy go równo do podłoża i wsadzamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Możemy przystąpić do tworzenia masy serowej. Ale najpierw kawę rozpuszczamy w likierze kawowym i odstawiamy. W osobnej misce ucieramy pozostałą margarynę z cukrem do jednolitej masy, następnie dodajemy całe jaja, ale w odstępach, ciągle mieszając. Następnie wrzucamy Do kolejne składniki, w tym skrobię, ekstrakt wanilii, likier i razem wszystko mieszamy do jednolitej masy. Na koniec dodajemy twaróg z serem mascarpone i znów dobrze mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę. Ale nie na zupełnie sztywno! Łączymy ją z masą serową.
Tak przygotowaną masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy z wcześniej przygotowanym podłożem i pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Ważne, by wystudzone ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny lub nawet dłużej. Sernik tiramisu warto podawać ze świeżo ubitą śmietaną. Smacznego.