Błonnik bronią na odchudzanie i lepsze zdrowie
Można by napisać, że błonnik to jeden z cudownych składników roślin. Jest nam niezbędny do zachowania zdrowego stanu ciała. Dlaczego?
Jako magister biologii zawsze dziwiłem się, dlaczego w procesie edukacji kwestia błonnika jest traktowana tak po macoszemu. A zgodnie z definicjami błonnik to różnego typu substancje zawarte w roślinach, które nie są trawione przez człowieka i niektóre zwierzęta. Wśród tych substancji są te zwane błonnikiem pokarmowym lub włóknem pokarmowym. W skład tej mieszaniny wchodzą substancje o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny, kutyny).
Trzeba pamiętać, że błonnika pokarmowego nie zawierają produkty odzwierzęce. Jego źródłem są:
- warzywa
- owoce
- produkty zbożowe (otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i żytnie)
- nasiona roślin strączkowych
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika pokarmowego u osób dorosłych powinno wynosić 20?40 g. Amerykańskie badania wskazują na dobowe spożycie na poziomie 14 g/1000 kcal. Nadmiar może skończyć się biegunką, ale przy prawidłowej diecie i naturalnym źródle błonnika to rzadkie przypadki.
Co w naszym ciele robi błonnik pokarmowy?
Zdrowa dieta czy proces odchudzania nie powinny odbywać się bez odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego. Najlepiej oczywiście w naturalnej postaci, w nisko-przetworzonych produktach roślinnych. Jego naukowo potwierdzone właściwości stanowią katalog, który trzeba znać!
Błonnik powinien być ważną częścią naszej diety ponieważ:
- przyspiesza perystaltykę jelit, co przeciwdziała problemom jelitowym i pozwala lepiej pracować naszemu układowi pokarmowemu
- spowolnienia rozkład węglowodanów, obniżenia stężenia glukozy we krwi i obniżenia zapotrzebowania na insulinę
- zmniejsza uczucie głodu
- wiąże jony sodu, czyli zmniejsza szkodliwość soli
- wspomaga wytwarzanie soków trawiennych
- zmniejsza wchłanianie cholesterolu
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- wspiera rozwój korzystnych bakterii jelitowych
Teraz już wiecie dlaczego ludzie na diecie w większości lub w całości roślinnej, są według badań generalnie zdrowsi i szczuplejsi.
Ciekawostka
Jest też błonnik suplementarny, inaczej zwany funkcjonalnym, wyizolowany z produktów naturalnych (w tym zwierzęcych np. chitozan).