Kulinarno-biologiczny poradnik pandemiczny

W sieci mnóstwo jest teraz porad na czas pandemii. Zebrałem więc kilka tych kulinarnych, które mogą pomóc nie tylko w czasach koronawirusa. W końcu zawsze chcemy być zdrowi. To poradnik krótki i bardzo konkretny.
Co jeść, jakie wprowadzić zasady w kuchni. Co działa a co nie działa na wzmocnienie odporności? Polecam mój Kulinarno-Biologiczny Poradnik Pandemiczny!
Preparaty antywirusowe!
Polscy immunolodzy wydali specjalne oświadczenie w związku z pandemią koronawirusa! Na stronie Polskiej Akademii Nauk czytamy, że:
Wszelkie preparaty witaminowe, mieszanki minerałów i witamin, naturalne wyciągi roślinne i zwierzęce, a w szczególności preparaty homeopatyczne, które przedstawiane są jako ?wzmacniacze odporności?, nie mają żadnego znaczenia dla rozwoju odporności przeciwzakaźnej.
A na ten moment najlepszym lekiem na wirusa jest zdrowy rozsądek!
Zdrowa dieta
Ci sami immunolodzy, który wspomniałem wyżej zachęcają do ograniczenia spożycie mięsa w czasie pandemii. Naukowcy namawiają, by nasza dieta stała się bardziej roślinna. Zdrową dietą wzmacniamy bowiem układ odpornościowy. Chodzi nie tyle o to, by poradzić sobie z tym czy innym wirusem, ale żeby w ogóle mniej chorować.
Więcej o oświadczeniu immunologów w artykule:
Warzywa na parze lub w zupie
Zapomnijcie o tradycyjnym gotowaniu warzyw. Niektóre substancje, w tym witaminy są rozpuszczalne w wodzie. Więc wylewając wodę po gotowaniu warzyw wylewamy też dobroczynne składniki. Polecam więc gotowanie warzyw na parze lub robienie wywarów, które staną się potem zupą! Może taki schemat gotowania zostanie nam na później, a to zdrowy schemat.
Więcej przyprawy
Warto zwiększyć użycie przypraw. Bo to często mocne antyoksydanty. Najlepsza jest kurkuma, cynamon, imbir czy kumin. Generalnie polecam przyprawy kuchni indyjskiej.
Więcej probiotyków
Bakterie przyjazne ludziom żyją w naszych jelitach. Warto je uzupełniać i wspierać. Tak działają probiotyki. Najlepsze są te naturalne jak wszelkiego rodzaju kiszonki, w tym modne kimchi oraz na przykład banany i kefiry.
Więcej o bakteriach jelitowych i ich znaczeniu w moim artykule:
Jedzcie czosnek
Niestety wbrew informacjom z neta czosnek nie zabija wirusa. Ale według badań opublikowanych w 2001 roku czosnek pozwala na szybszy powrót do zdrowia po infekcji.
Pamiętajmy o witaminie D
Witamina D produkowana jest w naszej skórze, pod wpływem promienic słonecznych. A ponieważ siedzimy wszyscy w domach potrzebujemy więcej produktów, które pomogą uzupełnić dawki tej witaminy. Jedzcie więc jajka, sery, tofu i grzyby.
Najlepsze źródła witaminy C
Tej witaminy wcale nie ma najwięcej w cytrusach. Polecam natkę pietruszki oraz na przykład paprykę. Kupek pokrojonej papryki zawiera ponad dwukrotną dawkę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. A jeśli chodzi o owoce to te z dzikiej róży czy czarne porzeczki są najlepszymi źródłami tej witaminy.
Nie zapomnijmy o cynku
Ten pierwiastek jest potrzebny, by nasz system odporności działał dobrze. Znajdziecie go w fasoli, orzechach czy płatkach śniadaniowych.
Uzupełniaj karoteny
To substancje, które w naszym ciele zmieniają się w witaminę A. Obecne są w dużych ilościach w marchewce, jarmużu, szpinaku i batatach.
Nawodnienie jest kluczowe
Wielu zapomina, że woda to podstawa. Dobrze nawodniony organizm pracuje dobrze. Dlatego pijcie wodę, róbcie zupy i jedzcie owoce.
Ruszajcie się!
Przypomnę, że siedzenie na kanapie i oglądanie filmików z ćwiczeniami fitness, to nie jest aktywność fizyczna!
Interakcje z lekami
Niestety niektóre spożywane produkty spożywcze wchodzą w interakcje z lekami, które przyjmujemy. Na przykład czosnku nie powinno się spożywać w tym samym posiłku, co stosowanego często przeciwgorączkowo, paracetamolu. Razem powodują wzrost ryzyka uszkodzenia wątroby.
A więcej przykładów interakcji znajdziecie w moim wpisie: