Babeczki orkiszowo-borówkowe
Wilgotne i zdrowe babeczki, szczególnie teraz kiedy borówki są w sklepach i na straganach, warto przygotować na pożywne śniadanie.
Pamiętajcie, że borówki mają potwierdzone naukowo właściwości odmładzające. Przeczytacie o tym tutaj.
Zobaczcie przepis na babeczki orkiszowo-borówkowe:
POTRZEBUJEMY
- trzech lub cztery szklanki borówek
- dwa jajka
- mały jogurt naturalny (200-250g)
- 1/3 szklanki miodu płynnego lub słodkiego syropu (cukrowy, z agawy, klonowy)
- 400 gram płatków orkiszowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
- ? szklanki mleka (może być krowie lub roślinne)
PRZYGOTOWANIE
Borówki myjemy i połowę z nich rozgniatamy, by stworzyły owocową masę. Rozbijamy w misce dwa jajka i dobrze mieszamy trzepaczką. Dodajemy jogurt naturalny i miód (płynny) lub syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól i borówki w obu wariantach (masy owocowej i całych owoców). Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Powstanie nam bardzo wilgotne ciasto. Nie bójcie się tego 🙂 Łyżką wykładamy je do foremek na muffiny. Pamiętamy, że babeczki lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut na 175 stopni Celsjusza.