Bazyliowy placek śniadaniowy

22 marca, 2020
placek śniadaniowy

Sycący i prosty przepis na coś oryginalnego na śniadanie. Moja wersja oparta została o włoskie przyprawy i świeżą bazylię. Polecam mój placek śniadaniowy.

POTRZEBUJEMY
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 80-100 gramów startego sera żółtego
  • 200 ml kefiru, śmietany lub jogurtu naturalnego
  • Sporą garść świeżej bazylii
  • Łyżeczkę oregano oraz szczyptę tymianku i rozmarynu (lub gotową przyprawę do pizzy)
  • Pieprz i sól
  • Olej lub oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE

Siekamy bazylię i ścieramy ser. Wrzucamy jajka do miski, wlewamy kefir/jogurt/śmietanę. Mieszamy całość. Dodajemy po łyżce mąki, mieszając. Wrzucamy ser i bazylię, mieszamy. Na końcu przyprawy i znowu mieszamy. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej.

Dobrze wymieszaną masę wylewamy na gorącą patelnię. Formujemy placek i zakrywamy patelnię. Smażymy kilka monit na średnim ogniu, sprawdzając co jakiś czas czy spód się zarumienił. Jeśli jest brązowy, obracamy placek jednym ruchem za pomocą szerokiej łyżki. Smażymy placek dalej z drugiej strony. Nie musimy przykrywać patelni w tej części smażenia jeśli chcemy, by placek był z jednej strony chrupki. I tak wychodzi nam bazyliowy placek śniadaniowy.

Podajmy po kilku minutach smażenia. Smacznego.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721