Bazyliowy placek śniadaniowy
Sycący i prosty przepis na coś oryginalnego na śniadanie. Moja wersja oparta została o włoskie przyprawy i świeżą bazylię. Polecam mój placek śniadaniowy.
POTRZEBUJEMY
- 2 jajka
- 4 czubate łyżki mąki
- 80-100 gramów startego sera żółtego
- 200 ml kefiru, śmietany lub jogurtu naturalnego
- Sporą garść świeżej bazylii
- Łyżeczkę oregano oraz szczyptę tymianku i rozmarynu (lub gotową przyprawę do pizzy)
- Pieprz i sól
- Olej lub oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Siekamy bazylię i ścieramy ser. Wrzucamy jajka do miski, wlewamy kefir/jogurt/śmietanę. Mieszamy całość. Dodajemy po łyżce mąki, mieszając. Wrzucamy ser i bazylię, mieszamy. Na końcu przyprawy i znowu mieszamy. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej.
Dobrze wymieszaną masę wylewamy na gorącą patelnię. Formujemy placek i zakrywamy patelnię. Smażymy kilka monit na średnim ogniu, sprawdzając co jakiś czas czy spód się zarumienił. Jeśli jest brązowy, obracamy placek jednym ruchem za pomocą szerokiej łyżki. Smażymy placek dalej z drugiej strony. Nie musimy przykrywać patelni w tej części smażenia jeśli chcemy, by placek był z jednej strony chrupki. I tak wychodzi nam bazyliowy placek śniadaniowy.
Podajmy po kilku minutach smażenia. Smacznego.