Chaczapuri z serem w wersji ukraińskiej

12 grudnia, 2016
1

Opis słynnego gruzińskiego placka nie jest skomplikowany. Ale jego smak to poezja.

Chaczapuri jest dla Gruzinów ponoć jak pizza dla Włochów. Pewnie dlatego w wielu krajach to danie, tak jak pizza, doczekało się smakowitych modyfikacji. Ja natrafiłem na ukraińskie chaczapuri dawno temu, w trakcie wymiany studenckiej, na plaży nad Morzem Czarnym. Pamiętam, że do budki z serowym przysmakiem chodziłem kilka razy. Niedawno ten smak odkryłem ponownie w poznańskiej restauracji Fajna Ukraina. A owa ukraińska odmiana chaczapuri to kwestia kształtu (oryginalna wersja jest owalna a ukraińska kwadratowa i dzielona na cztery części) i wnętrza, a dokładniej sera użytego w przepisie (ten ukraiński to biały ser znad Morza Czarnego, bardzo charakterystyczny w smaku).

 


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721