Ciasto jogurtowe z jabłkiem
Taki smak i zapach mają tylko zwykłe domowe ciasta. Prostota daje rozkosz podniebienia!
POTRZEBUJEMY
- 2-3 świeże jabłka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- proszek do pieczenia
- sól
- tłuszcz do smarowania blachy
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. A do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i trzy łyżeczki proszku do pieczenia. Do tego dodajemy jajka, olej i jogurt. Miksujemy 3 minuty na najwyższych obrotach, by uzyskać gładką konsystencję. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy o wymiarach 25-28 cm. Myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je w cienkie plasterki, które równo rozkładamy na cieście. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po wystygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Smacznego
4 comments
piegusek
30 stycznia, 2017 at 10:36 am
w prostocie siła! wspaniałe ciacho 🙂
admin
30 stycznia, 2017 at 7:15 pm
Prawda 🙂 smaczna prawda 🙂
Marzena
30 stycznia, 2017 at 11:28 am
Takie ciasta są pyszne 🙂
admin
30 stycznia, 2017 at 7:15 pm
Dzięki 🙂 pozdrawiam
Comments are closed.