Domowe pastel de nata, czyli tarty z żółtek
To jest absolutnie najbardziej czarujący deser na świecie. Jego historia, prostota, smak i ranga w Portugalii sprawiają, że musicie spróbować pastel de nata. To mini-tarty z budyniem robionym z żółtek. Można je przygotować w domu!
Z poniższego przepisu wychodzą mi średnio 24 ciastka! Smacznego
POTRZEBUJEMY
- 800g gotowego ciasta francuskiego (dwa opakowania XXL)
- 300g cukru
- 6 żółtek i 2 całe jaja
- 500ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100ml wody
- I trochę mąki do formy
- Dużo foremek na babeczki
PRZYGOTOWANIE
W garnku łączymy wodę z cukrem i gotujemy aż całość zgęstnieje. Zostawiamy, by lekko ostygła.
Blat kuchenny lub deskę kuchenną trzeba oprószyć mąką. Rozwałkowujemy na nim bardzo cienko ciasto francuskie. Usuwamy namiar mąki i rolujemy całość. Z tego rulonu tniemy kawałki po 3 centymetry i umieszczamy je w foremkach na babeczki. Rozciągamy je palcami, tak by przykryć brzegi i wnętrze foremki. Postawną z tego swego rodzaju różyczki. Wstawiamy piekarnik na 250 stopni C.
W misce ubijamy białka z 2 jajek i dodajemy mąkę rozrobioną z odrobiną mleka. Do tego wlewamy resztę mleka i 8 żółtek. Naszą masę żółtkową trzeba dobrze wymieszać.
Następnie syrop cukrowy łączymy z masą żółtkową i całość wstawiamy do łaźni wodnej (miska w garnku z gotującą się wodą) na 10 minut ciągle mieszając. Najlepiej użyć ręcznej trzepaczki. Masa zgęstnieje lekko, do postaci budyniu. Zdejmujemy ją z ognia i rozlewamy do foremek wyłożonych ciastem. Średnio 1,5 łyżki na jedno ciastko. Pieczemy nasze dzieła przez 15 minut lub do czasu aż się pięknie zarumienią.
Ostudzić przed podaniem i posypać cukrem pudrem i/lub cynamonem. Klasycznie w Portugalii je się pastel de nata, popijając deser zwykłym espresso. Smacznego.