Indyjska zupa warzywna
Żółty krem warzywny, który warto podawać z ryżem jaśminowym lub smażonym tofu. Tak jak wiele moich zup, także ta wymaga podsmażenia składników na woku.
POTRZEBUJEMY:
- Duży ziemniak lub batat
- Seler
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- Dużą cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu warzywnego
- Przyprawy: kumin, kurkuma, sól, pieprz, papryka
PRZYGOTOWANIE:
Kroimy czosnek i cebulę oraz ziemniaka/batata na kawałki. Podsmażamy do przyrumienienia na tłuszczu. Następnie dodajemy pozostałe pokrojone warzywa. Nadal mieszamy smażąc wszystko. Przyprawiamy (łyżeczka kurkumy i pół łyżeczki kuminu, reszta przypraw według uznania). Mieszamy i zalewamy bulionem. Całość powinna się dusić na małym ogniu od 20 do 30 minut.
Po odstawieniu z ognia, możemy zblendować całość.
Do tej zupy idealnie nadaje się ryż jaśminowy lub smażone tofu (najlepiej pokrojone w drobną kostkę długo smażone na małym ogniu, by przypominało grzanki).