Kluski ze szpinakiem i serem
Pożywne, ciekawe w smaku i oryginalnie wyglądające kluski to podstawa dobrego obiadu bez mięsa. Można je jeść z makaronem lub ryżem z ulubionym sosem lub nawet samodzielnie z jaką surówką. Polecam serdecznie, bo to w sumie proste i smaczne danie.
POTRZEBUJEMY
- 150 g świeżego szpinaku
- 6 łyżki startego sera żółtego
- 200 g czerstwych bułek
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- Średnią cebulę
- Garść natki pietruszki
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kroimy bułki w drobną kostkę i skrapiamy wodą. Szpinak myjemy i wrzucamy na wrzątek. Po dwóch minutach odcedzamy go i mieszamy z jajkami. Dodajemy sól i pierz według uznania. Rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną natkę łączymy z bułką i szpinakiem.
Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy do złotego koloru na oleju. Dodajemy ją do naszej masy. Na końcu do całości wrzucamy bułkę tartą i połowę sera. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut.
Następnie formujemy kulki, wielkości piłek do ping-ponga i wrzucamy je na wrzątek. Gotujemy 10 minut.
Podajemy całość z serem. Smacznego.