Kotlety jęczmienne
To przepis z czasów, kiedy nie mówiło się o kuchni wege, a o przepisach jarskich. Stąd podstawą tych kotletów jest, nieco już zapomniana, kasza jęczmienna. Poza smakiem, kotlety jęczmienne mają jednak inny ważny plus. Przez właściwości kaszy jęczmiennej, z powstałej masy, dobrze tworzy się kotlety.
POTRZEBUJEMY
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 jajka
- ? kubka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka bułki tartej
- natka pietruszki
- przyprawy
- oliwa lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Kaszę przelać wodą i dokładnie odsączyć. W garnku zagotować mleko i do niego wsypać kaszę. Gdy całość ponownie się zagotuje odstawić garnek z ognia i przykryć garnek. Cebulę i marchewkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Na patelni z oliwą lub olejem podsmażyć cebulę, potem dodać marchewki. Całość poddusić i również odstawić pod przykryciem. Następnie wymieszać kaszę i dodać jajka, jogurt, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Przyprawić całość. Po wymieszaniu można formułować kotlety i smażyć je z obu stron na patelni na oleju lub oliwie.
Smacznego 🙂
Przepisy na pozostałe wege-kotlety znajdziecie tu: