Nowe sposoby na tofu, czyli co z nim zrobić?
Tofu to bezmięsny hit. Najbardziej znany zamiennik mięsa na świecie, wśród swoich wrogów, ciągle słyszy to samo: ?Mi to nie smakuje?. A nawet Ci, którzy tofu używają na co dzień nie wiedzę, jakie triki zastosować, by tofu było naprawdę smaczne i inne od tego, które zwykle jedzą. Oto nowe sposoby na tofu!
Zebrałem kilka sposobów na tofu, które pozwolą Wam cieszyć się tym zdrowym produktem spożywczym na nowo. Ale zanim je przedstawię, przypomnę, że o właściwościach tofu pisałem wcześniej i zawsze warto wrócić do tej kwestii: https://fleksitarianizm.pl/tofu-twoj-nowy-przyjaciel-w-menu/
WYCISKANIE
Po pierwsze tofu można wycisnąć. Świeże zawiera około 86% wody! W wyniku wyciskania uzyskamy jego nową konsystencję, która według wielu bardziej przypomina strukturę mięsa.
Wyciskanie tofu jest w sumie proste. Wystarczy wyjąć je z opakowania, położyć na ręczniku papierowym (kilka warstw) na talerzu. Całość trzeba czymś docisnąć. Może to być garnek z wodą lub inne cięższe elementy z kuchni. Takie wyciskanie powinno trwać co najmniej kilkanaście minut, a najlepiej pół godziny.
Poza zmianą struktury, wyciśnięte tofu ma jeszcze jedną ważną konsekwencję. Otóż taki zabieg powoduje, że lepiej absorbuje ono marynaty, więc intensywniej będzie smakować, jeśli przed smażeniem umieścimy je w sosie, który ma wsiąknąć w tofu. Różnica jest ogromna!
MROŻENIE
Ten sposób na tofu pochodzi z Chin i Japonii. Miał być metodą na utrzymanie jego przydatności do spożycia w czasie miesięcy zimowych. Szefowie kuchni azjatyckich polecają pocięcie tofu na plastry i rozłożenie go na papierze spożywczym. Tak przygotowane tofu wrzucamy do zamrażalki co najmniej na jedną noc!
Kiedy uznamy, że chcemy zjeść mrożone tofu? Po wyjęciu z zamrażalki pozostawiamy je aż osiągnie temperaturę pokojową, wyciskamy resztki wody i dopiero wtedy smażymy.
Tak przygotowane tofu daje chrupiącą skorupkę w czasie smażenia na głębokim tłuszczu, co powoduje nowe wrażenia smakowe!
GĘSTE SOSY
Może nie każdy o tym pomyślał, ale świeże tofu to idealny składnik sosów. Kiedyś nasze babcie zagęszczały sosy mąką, a dziś wystarczy trochę tofu. Konsystencja sosu będzie bardziej gładka, łatwiej go wymieszać, smak się nie zmieni, a nasz nowy zagęszczacz sprawi, że całość będzie zdrowsza!
Do zagęszczania sosów nadaje się oczywiście także tofu jedwabiste, bo nie wymaga rozdrabniania, a jedynie mieszania.
TOFU W PANIERCE
Nuggetsy z tofu są lepszą przekąską dla dzieci niż te z kurczaka! Zamarynowane w ziołach tofu wystarczy obtoczyć w panierce i usmażyć jak tradycyjne nuggetsy. W tym daniu zakochają się z resztą nie tylko dzieci!
LASAGNA
Włoski symbol dania z makaronem też może być przecież wegański. Zamiast sera ricotta, którego używa się tradycyjnie w przepisie, można użyć zmielonego tofu z drożdżami odżywczymi, świeżym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Ponoć całość smakuje wyśmienicie!
A Wy jakie macie sposoby na tofu?