Puszysty sernik z brzoskwiniami
Z tą puszystością to nie przesada. Oto przepis mojej babci na pyszny sernik.
Potrzebna 1 puszka brzoskwiń. Blacha do pieczenia 25 na 35 cm.
Masa serowa – te składniki utrzeć na masę:
- 0,5 kg sera białego mielonego
- 1 jajko
- 1 budyń śmietankowy
- ? szklanki cukru pudru
- ? kostki masła
Spód – z tych składników wyrobić ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Odłożyć ? ciasta ze spodu na kruszonkę. Resztę ciasta na spód wyłożyć na blachę.
Puch – te składniki ubić
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
Na wyłożony już na blachę spód kładziemy masę serową. Wykładamy krojone w drobne kawałki brzoskwinie. Całość zalewamy ubitym puchem! Posypujemy resztką ciasta ze spodu. Całość wkładamy do piekarnika na 50 do 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!