Quiche jajeczna ze szpinakiem i serem
To proste i smaczne danie. Dobrze też wygląda na stole, więc fajnie jest właśnie z jego pomocą zaskoczyć pozytywnie znajomych i rodzinę. To quiche jajeczna ze szpinakiem, serem i na przykład suszonymi pomidorami.
POTRZEBUJEMY
- Ciasto francuskie
- 4 do 6 jajek w zależności od wielkości
- 450 gram rozdrobnionego szpinaku ze śmietaną (jeśli kupisz taki bez sosu śmietanowego to potrzeba będzie jeszcze śmietany 18% 200g)
- Ser sałatkowy lub feta 250 do 300 gramów
- Kilka pomidorów suszonych w oliwie
- Pieprz, sól i bazylia
- Szczypiorek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Jeśli kupiliśmy mrożony szpinak należy go rozmrozić w garnku z małą ilością wody lub oliwy z oliwek, a następnie pozostawić do wystygnięcia.
Na formę do tarty/quiche wykładamy ciasto francuskie. Przyklejamy brzegi, by móc bezpiecznie wlać do niej podstawę naszego dania. Włączamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
Następnie w misce mieszamy jajka z ostudzonym szpinakiem (dodajemy śmietany, jeśli szpinak nie miał sosu śmietanowego). Przyprawiamy. Kroimy ser sałatowy/fetę na kawałki.
Wylewamy zawartość miski do formy z ciastem. Dodajemy równomiernie kawałki sera. Kładziemy na wierzch suszone pomidory.
Wstawiamy na 25 minut do piekarnika.
Po wystygnięciu dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
SUGESTIE
Jeśli mamy grubą formę do tart polecam wstawić samo ciasto na kilka minut do piekarnika. Jak się trochę zarumieni wtedy wlewam zawartość naszego dania do środka i piekę dalej. To pozwala upewnić się, że ciasto francuskie będzie wypieczone na dole.
Danie nadaje się do odgrzewania.