Słodka pizza z ciecierzycą, szpinakiem i wegańskim serem

25 listopada, 2019
słodka pizza 1

To niezwykłe dzieło kulinarne zostało stworzone przez Michael Vais, której blog ElaVegan pełen jest takich cudownych przepisów. Przetłumaczyłem jej pomysł na słodką, wegańską i bezglutenową pizzę z oryginalnymi dodatkami. Smacznego.




Ela opisała dokładnie swoje słodkie ciasto na pizzę, więc ja też skupię się na tej części przepisu. Bo jak sugeruje autorka na wierzch można położyć dowolne ulubione dodatki. Sekretem jest tu jednak nietypowe ciasto.

CIASTO NA PIZZĘ

  • 235g czyli duży kubek tłuczonych batatów (jeden średni batat)
  • 120g czyli ? kubka mąki ryżowej (jeśli nie musisz mieć przepisu bezglutenowego może być mąką pszenna)
  • 40g czyli ? kubka mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ? łyżeczki soli
  • Olej, jeśli ciasto do pizzy będzie za suche

DODATKI

  • Ciecierzyca z puszki
  • Świeży szpinak
  • Ser wegański lub tradycyjny
  • Sos do pizzy
  • Oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Obierz i posiekaj batata na kawałki (około 3 cm) i gotuj w garnku z wodą przez około 10 minut lub aż batat zmięknie. Odlej wodę i ubij zawartość garnka za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodaj mąki, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj starannie.

Gdy mikstura trochę ostygnie, ugnieć rękami ciasto do pizzy w kulkę. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody lub oleju. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj więcej mąki.

Umieść ciasto do pizzy na arkuszu papieru do pieczenia i dodaj drugi arkusz pergaminu na wierzchu. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj je na grubości około 1 cm.

Zdejmij górny pergamin (nie wyrzucaj go, będziesz go potrzebował ponownie) i przenieś zwinięte ciasto do pizzy (w tym dolny arkusz pergaminu) na blachę do pieczenia. Piec ciasto do pizzy w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Po 10 minutach wyjmij ciasto z piekarnika. Dodaj drugi pergamin na wierzchu i ostrożnie odwróć ciasto do pizzy. Jeśli jest zbyt gorące, poczekaj kilka minut. Potem oderwij gorący pergamin.

Połóż swoje ulubione dodatki na pizzę i wstaw całość do piekarnika na około 10?18 minut (ta sama temperatura).


Link do posta na INSTA: https://www.instagram.com/p/BzlS_G0hMca/

Link do oryginalnego przepisu: https://elavegan.com/sweet-potato-pizza-crust/


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721