Tarta z carpaccio z buraków i sera pleśniowego

6 stycznia, 2017
Tarta

Smaczne, proste i szybkie danie do kilkukrotnego odgrzania.

Tarty to oryginalne dania w sensie filozoficznym. Schemat tworzenia jest taki sam, ale dodawać można zawsze coś innego. Pomysł limituje więc tylko nasza wyobraźnia. A moja tarta składa się z pożywnego gotowanego buraka i sera pleśniowego typu lazur.

POTRZEBUJEMY
  • cztery sery pleśniowe typu lazur (najlepiej jeden kolor, by wydobyć konkretny smak i zapach) po 100 gram opakowanie
  • 4 jajka
  • dwa gotowane buraki
  • pierz i sól do smaku|
  • ciasto francuskie (gotowe do zapieczenia, zwykłe ? nie XXL)
  • trochę oleju (do posmarowania formy)
PRZYGOTOWANIE
  • piekarnik
  • forma do tart
  • miska
  • duży nóż, do pokrojenia buraków w carpaccio

 

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotowujemy formę. Lekko smarujemy ją olejem (olej dowolny, ale najlepiej słabo-pachnący, by nie wpłynął za bardzo na zapach ciasta). Ważne by posmarować dół i boki formy. Wykładamy ciasto francuskie na formę, pamiętając o bokach formy. Zwisające części ciasta ponad boki formy ucinamy (można je przyklepać na dnie formy). Ciasto w formie wstawiamy do grzejącego się piekarnika na 5 minut.

W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Dwa opakowania sera kruszymy palcami lub kroimy w drobne kawałki. Do miski rozbijamy jajka i dodajemy drobne kawałki sera. Całość mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Buraki kroimy w carpaccio, czyli cienkie plasterki. Sześć do ośmiu największych i najbardziej okrągłych odkładamy na bok.

Wyjmujemy podgrzane ciasto francuskie z piekarnika (uwaga na gorącą formę). Do formy wylewamy  masę jajkowo-serową. Do niej dokładamy i zanurzamy w masie wszystkie plasterki buraków (rozłożenie równo po całej formie), z wyjątkiem tych odłożonych na bok. Forma znowu wędruje na 10 minut do piekarnika (jeśli masz cienką formę do tart wystarczy 5 minut). W tym czasie pozostałe dwa sery kroimy w plasterki wzdłuż dłuższej krawędzi.

Na koniec ponownie wyjmujemy formę i na podpieczoną już górę kładziemy plasterki buraków (równomiernie), zostawiając jeden, a na nie plasterki sera, by stworzyły wzór, na przykład gwieździsty. Na koniec, na środek gwiazdy serowej dajemy jeden plaster buraka. Całość idzie do piekarnika na 15 minut.

Smacznego!

Danie można odgrzewać kilka razy. Moim zdaniem smakuje tak samo dobrze 🙂

PS niektóre rodzaje sera typu lazur specyficznie pachną? nie martwcie się bo smakują wyśmienicie.

 


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721