Tofurnica z ciecierzycą i groszkiem
Długo zbierałem się, by zrobić swoją pierwszą jajecznicę bez jajek. A smak tofurnicy lub tofucznicy jak na nią mówią, zaskoczył mnie pozytywnie. Oczywiście nie jest to jajecznica, ale danie podobne. I moim zdaniem nawet smaczniejsze.
POTRZEBUJEMY:
- Średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa lub ojej słonecznikowy do smażenia
- 2 opakowania tofu (naturalnego lub z bazylią)
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma i kminek
- 3 łyżki ciecierzycy gotowanej (ze słoika lub puszki)
- 3 łyżki groszku zielonego (ze słoika lub puszki)
- Garść natki pietruszki i sera (sałatkowego lub żółtego) do przyprawienia
PRZYGOTOWANIE:
Na woku smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Jak się zarumienią, dodajemy rozdrobione widelcem tofu. Dokładamy przyprawy. Smażymy całość 5-7 minut, stale mieszając całość. Dodajemy ciecierzycę i groszek. Danie przyozdabiamy serem i pokrojoną natką pietruszki.
WERSJE:
Poza ciecierzycą i groszkiem do tofurnicy dodać można smażone grzyby, na przykład pieczarki (wtedy zaczynamy smażenie od nich, wraz z cebulą i czosnkiem) lub pomidory, najlepiej świeże (dodajemy je wtedy na końcu smażenia).
Jako danie obiadowe polecam tofurnicę z frytkami 😉
A dlaczego warto jeść tofu: https://fleksitarianizm.pl/tofu-twoj-nowy-przyjaciel-w-menu/