6 dietetycznych ciekawostek o warzywach i owocach, które warto znać

Kwiecień 22, 2019

Na co dzień jem sporo owoców i warzyw. Postanowiłem więc w końcu spisać to, co wiem o nich i co sugerują specjaliści od żywienia i przechowywania produktów spożywczych. I tak powstała lista sześciu dietetycznych ciekawostek o warzywach i owocach, które warto znać!




1 PROPORCJE

Otóż właściwe proporcje spożywanych na co dzień owoców i warzyw są równie ważne jak ich urozmaicanie! Według Instytutu Żywności i Żywienia wyglądają one tak:
3/4 – warzywa i 1/4 – owoce

2 SPOŻYCIE

Według danych statystycznych przeciętny Polak spożywa 110 kg warzyw i owoców rocznie. A średnia europejska to jakieś 250 kg na osobę. Prym na kontynencie wiodą Grecy z rekordem 400 kg na rok na osobę. A jak podaje Główny Urząd Statystyczny, oznacza to 280 gramów owoców i warzyw dziennie, nie licząc ziemniaków. I to oczywiście zdecydowanie za mało!

3 PRZECHOWYWANIE

Generalnie dojrzałe owoce i warzywa warto trzymać w lodówce. Wolą one z reguły temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza, z wyjątkiem owoców egzotycznych (pomarańcze, banany, mango, papaja, arbuz). Bo te lepiej przechowywać w temperaturach nie niższych niż 10 stopni C. Lodówki nie lubią także niektóre warzywa, takie jak cukinia, ogórek, pomidory, bakłażany, szparagi czy dynia.

Niedojrzałe owoce i warzywa trzeba trzymać poza lodówkę, skoro chcemy by dojrzały. Kiedy zależy nam na przyspieszeniu procesu dojrzewania, warto na przykład obok niedojrzałego banana położyć jeden dojrzały. Owoce te wydzielają etylen i tak wpływają jeden na drugi. Działa to dobrze nie tylko w przypadku bananów. Ta metoda dobra jest też dla jabłek, gruszek, moreli, śliwek, papryki oraz pomidorów.

4 KORZYŚCI

Wśród podstawowych dobrodziejstw owoców i warzyw trzeba wspomnieć o rozpuszczalnym błonniku (pektyny), antyoksydantach (przeciwutleniacze), czyli witaminach antyoksydacyjnych C, E i beta-karotenie oraz flawonoidach, a także folianach i potasie.

5 KOLORY

Kolory warzyw i owoców mogą nam wiele powiedzieć o tym co w nich siedzi. Otóż te:

  • Pomarańczowe, jak marchew, papryka, pomidory, dynia, morele, brzoskwinie, pomarańcze, cytryny, grejpfruty swoją barwę zawdzięczają beta-karotenowi. Ta grupa warzyw i owoców zawiera również duże ilości witaminy C!
  • Ciemnogranatowe, jak choćby burak, kapusta czerwona, czarna porzeczka, winogrona, borówka, śliwka, jeżyna, żurawina zawierają duże ilości antocyjanów, witaminy C oraz karotenoidów.
  • Zielone, jak na przykład brokuły, natka pietruszki, sałata, szpinak, cykoria, seler naciowy zawierają foliany. Zielone warzywa liściaste są również świetnym źródłem witaminy C, witaminy B6 oraz żelaza.
6 CUKIER

Trzeba pamiętać, że choć owoce zawierają sporo cukrów, to są one mniej kaloryczne i dużo zdrowsze niż słodycze. Dlatego polecane są nawet w dietach odchudzających.

Dużo łatwo-przyswajalnych cukrów zawierają na przykład winogrona. Stąd ich spożycie powoduje gwałtowny wzrost stężenia insuliny, a następnie gwałtowne jego obniżenie. A to prowadzi do ponownego, szybkiego powstania uczucia głodu.

Najmniej cukrów oraz niski ładunek glikemiczny mają takie owoce jak jabłka, czereśnie czy sezonowe owoce jagodowe.





Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt