Dieta fleksitariańska autorstwa Lucia Bacciottini

Sierpień 6, 2019

Niewielka, ale pełna wiedzy. Poręczna, więc nadaje się zarówno na wieczorną analizę na fotelu czy po prostu czytanie w drodze do pracy, w czasie jazdy tramwajem. Włoska dietetyk Lucia Bacciottini przygotowała nam oryginalny zestaw porad, ciekawostek i przepisów w książce „Dieta fleksitariańska”.

Między przednią a tylną okładką…

Tak sobie pomyślałem, że taka książka to idealny prezent dla kogoś, kto lubi świadomie podejmować decyzje, o tym co je lub kogoś kto właśnie chce zacząć tak robić. Nie jest to akademickie opracowanie pełne naukowych cytatów i liczb. To prosta forma. Książka „Dieta fleksitariańska” skonstruowana jest tak, że można wraca do jej poszczególnych rozdziałów, co jakiś czas. Czasem doczytać o roślinach strączkowych. Czasem przypomnieć sobie wytyczne dla posiłków przygotowywanych do pracy. I wreszcie wybrać nowy, fleksitariański jadłospis szczegółowo opisany w książce.

Powyższe cechy to poważne plusy książki. Oczywiście zdarza się, że z racji jej objętości, niektóre wątki są mocno uproszczone. Ale dla każdego kto chce zacząć rzucać mięso, to w sumie niezła instrukcja. Zaczyna się od wiedzy, a kończy na praktycznych wskazówkach.

Poza ciekawostkami o tym co jemy i co jeść powinniśmy, książka zawiera kilkanaście przepisów oraz planów dietetycznych.

Autorka…

Książkę „Dieta fleksitariańska” napisała Lucia Bacciottini, która jest cenionym dietetykiem, specjalistą w dziedzinie żywienia zintegrowanego i nutraceutyki, ma wieloletnie doświadczenie w pracy akademickiej. Karierę naukową rozpoczęła na Uniwersytecie Florenckim. Jest współautorką kilkudziesięciu publikacji naukowych i uczestniczką wielu programów telewizyjnych. W 2014 roku we Włoszech ukazała się jej książka zatytułowana „Beauty Planner”, której polskie wydanie pt. „Zaplanować piękno” wkrótce ukaże się u nas. Z kolei przepisy opracowała Marta Colombo Traxler, która umiejętności kulinarne zdobywała we Włoszech i Francji, m.in. w Le Cordon Bleu w Paryżu i Italian Food Style Education w Turynie.

Prezent…

„Dieta fleksitariańska” to nowość od wydawnictwa Jedność. A wracając do mojego pomysłu, by tę właśnie książkę komuś podarować, proponuję skorzystać z oferty promocyjnej. Wystarczy kliknąć tutaj: KUP KSIĄŻKĘ


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


KontaktSklep