Fleksitarianizm najlepszą dietą na 2019 rok!

Marzec 28, 2019

Spośród kilkudziesięciu diet amerykańscy naukowcy wybrali trzy najlepsze. To dieta śródziemnomorska, dieta DASH oraz fleksitarianizm! Zobaczcie jak uzasadnili Oni swój wybór!

Co to za ranking?

Wybitni eksperci od żywienia, lekarze i doświadczeni dietetycy prawie 10 lat analizują pojawiające się w przestrzeni publicznej diety. Ranking publikowany jest na platformie U.S. News and World Report. Na ten rok porównano aż 41 diet.




Twórcy rankingu brali pod uwagę wiele aspektów. Między innymi bezpieczeństwo diety, łatwość jej naśladowania, jak bardzo jest ona pożywna, czyli czy dostarcza wszystkich niezbędnych nam składników. Badali też jaka jest jej skuteczność w odchudzaniu oraz jakie ma krótkotrwałe i długotrwałe konsekwencje dla zdrowia. Ważnym aspektem było także to czy dieta pomaga w zapobieganiu cukrzycy i chorobom serca.

Kto jest na podium?

Ranking daje możliwość zdobycia 5 punktów każdej z diet. Dieta śródziemnomorska otrzymała na rok 2019 aż 4.2 punkty, dieta DASH 4.1 punktów, a fleksitariańska dokładnie 4.0!

W bardziej szczegółowych rankingach fleksitarianizm również zdobył uznanie ekspertów. Jest rekomendowany jako trzecia najlepsza dieta na odchudzanie. Trzecie miejsce ma też w kategorii diet dla cukrzyków oraz tych powodujących najmniejszy uszczerbek zdrowotny. Fleksitarianizm został też uznany w kategorii diet najprostszych do stosowania, gdzie zajął 2 miejsce, zaraz po diecie śródziemnomorskiej.

Liczę na to, że bycie fleksi stanie się teraz bardzo modne 😉


Źródło informacji: https://health.usnews.com/best-diet

Reklama


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt