Dlaczego mrożone owoce i warzywa mogą być lepsze niż świeże?

Listopad 15, 2019

To oryginalne pytania zadało CNN i na podstawie kilku ciekawych wypowiedzi naukowców udzieliło interesującej odpowiedzi. Warto poznać argumenty przemawiające na korzyść mrożonek!

Zdrowie z lodówki

Autorka materiału dla CNN zaczyna swoją opowieść o mrożonych warzywach i owocach przypominając, że jedzenie ich w jak największych ilościach może nam tylko wyjść na zdrowie. I oczywiście ma rację, ale dodaje, że z tymi świeżymi jest pewien problem. I to taki, z którym trudno się nie zgodzić. Otóż kupowane na zapas, w czasie weekendowych zakupów, świeże owoce i warzywa już po kilku dniach są… do wyrzucenia. Często zdarza się przecież nam, że czekające na spożycie produkty, niestety zgniłe lub spleśniałe, trafiają do kosza.

To jeden z argumentów za mrożonkami, bo dzięki takiemu ich przechowywaniu nawet zimą można jeść letnie owoce. A jak zauważa CNN naukowcy twierdzą, że mrożone warzywa i owoce mają tyle samo witamin, a nawet więcej niż te świeże!

„Patrząc na różne, wymyślone przez człowieka, sposoby przechowywania żywności, mrożenie jest na topie jeśli chodzi o utrwalanie składników odżywczych” – powiedział CNN Ali Bouzari, naukowiec i autor książek o jedzeniu.

Inny cytowany przez autorów naukowiec przypomina, że mrożenie pozwala najlepiej zachować witaminy. Ale również dobrze chroni żywność przed chorobami.

Owoce i warzywa są inaczej mrożone

Przyznam, że o tym fakcie zwyczajnie nie wiedziałem. Ale różnice warto znać, bo każdy z nas kupuje albo mrożone albo świeże warzywa i owoce.

„Mrożone owoce są komercyjnie zbierane w szczycie dojrzałości, a następnie indywidualnie i szybko zamrażane oraz pakowane w atmosferze pełnej azotu” – przypomina Gene Lester, fizjolog roślin.

To powoduje, że średnio mają one więcej witamin od tych świeżych, które kupujemy w sklepach i na rynkach. Te świeże zbierane są bowiem przed okresem najwyższej dojrzałości, bo muszą jeszcze przeżyć transport. Dojrzewają w jego trakcie, ale często bez dostępu do światła, a to jest kluczowe dla poziomu ich soczystości witaminowej.

Niestety z warzywami jest gorzej. Przed zamrożeniem są one jeszcze blanszowane. A więc poddawane temperaturze około 35 stopni Celsjusza. W ten sposób niszczy się enzym, który powoduje utratę kolorów i smaku oraz brązowienie. Dzięki temu warzywa dłużej wyglądają na świeże, ale na przykład witaminy C mają nawet o 50% mniej. Bo ta jest wrażliwa na wyższą temperaturę.

Na szczęście tak jak przy owocach, także warzywa do mrożonek zbierane są w fazie najwyższej dojrzałości, więc mają średnio najwięcej składników odżywczych.

Pytanie czy Wy lubicie mrożone warzywa i owoce?


Oryginalny tekst: Why frozen fruit and veggies may be better for you than fresh

 


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


KontaktSklep