Fleksitarianizm jedną z najlepszych diet na 2020

15 stycznia, 2020

Kolejny rok z rzędu fleksitariańskie podejście do odżywiania zasłużyło na podium wśród kilkudziesięciu porównywanych diet. W raporcie „U.S. News & World Report 2020 Best Diets” fleksitarianizm znalazł się na drugim miejscu! Zobaczcie dlaczego!

Moda bywa zmienna. Ale poza modą na odżywianie są jeszcze analizy, które weryfikują co z tego co modne jest naprawdę dla nas dobre. Co roku takim ciekawym porównaniem jest raport publikowany przez amerykański portal USNews. Na 2020 rok zestawiono ze sobą 35 najpopularniejszych diet. Fleksitarianizm awansował względem poprzedniego raportu, z trzeciego na 2 miejsce!

Owszem ta druga pozycja to miejsce ex æquo z dietą DASH, ale to i tak radość, bo dieta stawiająca z zasady na redukcję mięsa, jest w gronie najlepszych i co roku pnie się w górę!

Dlaczego?

We fleksitariańskim podejściu najwyżej oceniono wpływ tej diety na zdrowie. A także łatwość jej stosowania oraz znaczenie dla długotrwałego jak i krótkotrwałego odchudzania się.

Jak wynika z amerykańskiej analizy fleksitarianizm jest także drugą najlepszą dietą dla diabetyków oraz również drugą najlepszą do utrzymania na co dzień. Największe plusy fleksitarianizmu to według analityków “elastyczność” (co wynika z nazwy) oraz “spora liczba smacznych przepisów”. Porównanie diet podkreśla też brak konieczności szukania egzotycznych składników do przygotowywanych dań. Osobiście w pełni zgadzam się z powyższymi argumentami.

Źródło: U.S. News & World Report 2020 Best Diets

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


KontaktSklep