Królowie białka roślinnego

Białko i zapotrzebowanie na nie jest jedną z ważniejszych kwestii dla osób, które boją się przejść z diety bardziej mięsnej na tę bardziej roślinną. Poznajcie królów białka roślinnego!
Tymczasem nasza wiedza o tym jak zastąpić wysokobiałkowe mięsne wytwory jest spora. Katalog dań pozwalających na spokojną i smaczną redukcję mięsa, bez niebezpieczeństwa spadku ilości przyjmowanego białka, poszerza się z roku na rok. Oparty jest o produkty żywnościowe, którym nadałem tytuł: królowie białka roślinnego!
Zawartość białka w 100 gramach mięsa: pierś z indyka 21g, udziec cielęcy 20g, pierś z kaczki 19g
Do grona najbogatszych w białko produktów roślinnych należą nasiona, ziarna, orzechy czy pestki. To związane jest z biologią roślin, które je wytwarzają. Wszystkie niosą ze sobą mocny ładunek substancji, dzięki którym może wykiełkować w ziemi nowa roślina. Białko jest więc tam w sporych ilościach 🙂
? Poniżej zestawy informacji o ilości białka na 100 gram produktu! Oto królowie białka roślinnego
Nasiona, orzechy, ziarna i pestki warto więc dodawać do sałatek i dowolnych innych dań, w tym deserów czy napojów.
- Pestki dyni około 32g
- Orzeszki ziemne (arachidowe) 24g
- Nasiona konopi 23g
- Ziarna słonecznika 22g
- Migdały 22g
- Pistacje 21g
- Nasiona chia 16g
- Orzechy włoskie 15g
Kasze są zdrową i bardzo pożywną podstawą wielu dań. I mają sporo białka!
- Kasza gryczana około 12g
- Kasza jaglana około 10g
Wege cuda, takie jak tofu czy tempeh są często nazywane wprost zamiennikami mięsa. To dobry termin, bo są bogate w białko!
- Tofu od 8 do 11g
- Tempeh 20g
Rośliny strączkowe, są prawdziwymi królami białka roślinnego!
- Soja 36g
- Bób 26g
- Soczewica 25g
- Fasola około 10g
- Ciecierzyca 9g