Tofu,Twój nowy przyjaciel w menu

Marzec 15, 2018

Jest wege, jest pożywne i jest na tyle uniwersalne, że da się z niego zrobić naprawdę wiele!

Geneza

Wszystko zaczęło się ponoć w Chinach w 164 r. p.n.e., kiedy niejaki Liu An otrzymał tofu długo mieszając mleko sojowe z jakimś koagulatem. Dziś wiemy, że tofu powstaje właśnie w procesie koagulacji mleka sojowego. Tą substancją, która zmienia płyn w serową masę, może być na przykład sok z cytryny.

WegeHit

Tofu to podstawa diety wielu krajów azjatyckich, bo ma dużo białka. A ryż, który króluje w kuchni wietnamskiej, japońskiej czy chińskiej, jest niskobiałkowy. Do tego mieszkańcy Azji piją mniej mleka krowiego i jedzą mniej mlecznych produktów, więc tym bardziej białko z tofu jest dla nich ważne.

W Polsce tofu można kupić w wersji naturalnej, wędzonej lub z przyprawami. Czasem można też dostać tofu jedwabiste, które idealnie nadaje się do deserów (poniżej mój przepis na mus czekoladowy z tofu jedwabistego).

Właściwości

Po pierwsze tofu jest niskokaloryczne (80 kcal na 100g) i nie zawiera cholesterolu.

Po drugie to, jak wspomniałem, świetne źródło białka i to takie, które zawiera liczne aminokwasy egzogenne. To związki niezbędne do naszego życia, ale takie, których sami nie produkujemy. Musimy je więc dostarczać organizmowi z pokarmem.

Po trzecie tłuszcze roślinne w tofu to w zdecydowanej większości tłuszcze nienasycone.

Po czwarte tofu zawiera też kwas linolowy i co ciekawe lecytynę! Jest też dobrym źródłem wapnia, i soli mineralnych (soli żelaza, fosforu, potasu, sodu) oraz witamin z grupy B i witaminy E. Z tofu trafia też do naszych ciał cholina, substancja stosowana w leczeniu chorób gardła, tak cenna, że kiedyś zaliczano ją do witamin.

Trochę statystyk

Wartość składników odżywczych w 100 gramach tofu:

  • białko 11,0 g
  • tłuszcz 5,0 g
  • węglowodany 0,4 g
  • wapń 146,0 mg
  • fosfor 105,0 mg
  • żelazo 1,7 mg
  • witaminy z grupy B 0,09 mg

Na talerzu

Tofu nie ma zapachu i przejmuje zapach tego co jeszcze mamy na przykład na patelni. Można je gotować, smażyć, grillować. Zwykle kroi się je w kostkę (centymetr na centymetr) lub na grilla wzdłuż, by mieć ala kotlet.

Nie bójcie się smażyć tofu. Będzie chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku!

Porada 1

Jeśli tofu brzydko pachnie, to oznacza, że jest przeterminowane. czyste (bez dodatków smakowych) i świeże tofu nie ma zapachu!

Porada 2

Podsmaż kawałki tofu z odrobiną miodu. Pięknie się dzięki temu zarumieni!

Przechowywanie

Po otwarciu kawałka tofu przechowuj go w zamykanym pojemniku w zimnej wodzie z kranu (jeśli masz dobrą wodę w kranie). Niech woda zaleje całe tofu. Po 2 dniach wymień wodę.

Ciekawostka słownikowa

Poza tofu można spotkać też tohu (burmese bean curd, burmese tofu), które powstaje z mąki ciecierzycowej. Jest też tofu migdałowe (almond tofu). To jednak rodzaj galaretki, którą robi się z mleka, cukru, ekstraktu migdałowego i środka żelującego.


Polecam przepis na mus czekolady z tofu jedwabistego 


 

One comment

  • Marek

    Maj 19, 2017 at 12:42 pm

    Fajny wpis 🙂

Comments are closed.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt