Łódeczki z cukinii z nadzieniem z tofu

26 kwietnia, 2020

To ciekawie wyglądające danie, jest fajnym pomysłem na coś świeżego na obiad. Człowiek czuje się po nim odpowiednio syty, bo wie, że zjadł zdrowo. Polecam popłynąć w kuchni. Do łódeczek z cukinii wrzucić farsz z tofu. Smacznego.

POTRZEBUJEMY
  • 2-3 mniejsze cukinie
  • Około 200 g tofu (zwykłe, wędzone lub z bazylią)
  • 2 średnie cebule
  • Ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 kg pomidorów (mogą być z puszki)
  • Garść startego sera żółtego
  • Garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • Sól i pieprz oraz kminek
  • PRZYGOTOWANIE

    Kroimy na drobno cebulę, czosnek i wrzucamy na patelnię na rozgraną oliwę lub olej. Kroimy tofu w kostki, dorzucając na patelnię. Przygotowujemy i kroimy na drobno pomidory (bez skórek, po wyparzeniu) oraz paprykę. Po chwili wrzucamy na patelnię pomidory i paprykę oraz pokrojoną bazylię. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Całość dusimy przez kilka minut.

    Wstawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza.

    W tym czasie myjemy i kroimy cukinię wzdłuż dłuższego boku. Wydłubiemy łyżką wnętrze. Nakładamy farsz do łódeczek. Posypujemy je startym serem żółtym. Łódeczki lądują w piekarniku i pieką się w termo-obiegu przez 15 minut.

    Smacznego


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721