Sernik tiramisu – przepis niebezpiecznie dobry!

17 marca, 2020

Lekko kawowy, delikatny i kremowy. Nie jestem pewien czy to sernik idealny, ale na podium moich serników jest! Spróbuj swojego sernika tiramisu. Polecam.



POTRZEBUJEMY:
Ciasto
  • 200 gramów bułki tartej
  • 100 gramów margaryny
  • 80 gramów czekolady deserowej
Masa serowa
  • 0,5 kg twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 4 jajka
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 200 gramów margaryny
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 łyżki ekstraktu wanilii
  • 2 łyżki kawy instant
  • ¾ szklanki śmietany 36%
PRZYGOTOWANIE:

Rozpuszczamy margarynę z czekoladą deserową. Całość mieszamy z bułką tartą do uzyskania konsystencji czegoś, co przypomina mokry piasek. Tortownicę (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia a na to nasz piasek. Wklepujemy go równo do podłoża i wsadzamy do lodówki na co najmniej 30 minut.



Możemy przystąpić do tworzenia masy serowej. Ale najpierw kawę rozpuszczamy w likierze kawowym i odstawiamy. W osobnej misce ucieramy pozostałą margarynę z cukrem do jednolitej masy, następnie dodajemy całe jaja, ale w odstępach, ciągle mieszając. Następnie wrzucamy Do kolejne składniki, w tym skrobię, ekstrakt wanilii, likier i razem wszystko mieszamy do jednolitej masy. Na koniec dodajemy twaróg z serem mascarpone i znów dobrze mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę. Ale nie na zupełnie sztywno! Łączymy ją z masą serową.

Tak przygotowaną masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy z wcześniej przygotowanym podłożem i pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Ważne, by wystudzone ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny lub nawet dłużej. Sernik tiramisu warto podawać ze świeżo ubitą śmietaną. Smacznego.



2 comments

  • Magdalena

    18 marca, 2020 at 7:53 pm

    zjadłabym cały!

  • wedelka

    20 marca, 2020 at 3:40 pm

    Totalnie moje smaki. Fajny pomysł z tym spodem z bułki tartej. Muszę zapamiętać 🙂

Comments are closed.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721