Szybkie ciastka owsiane

Luty 16, 2017

Przepis dla tych, którzy nie lubią trudnych przepisów i dla tych, którzy lubią dodać coś od siebie!

Ciastka sprawdzone przez mojego trzyletniego chrześniaka Adasia, który na pytanie “Czy są dobre?” odpowiedział zdecydowane “TAK!”, nie przerywając ani na chwilę konsumpcji!

Potrzebujemy:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kostka masła (miękkiego, czyli w temperaturze pokojowej)
  • ½ szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 jajka
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • Dodatków w stylu nasiona sezamu, rodzynek, itp. (w sumie mniej niż 1 szklankę)
  • Blachy
  • Papieru do pieczenia
  • Piekarnika na 160 stopni Celsjusza

Polecam portal dla aktywnych fizycznie www.naukaifitness.pl


Pieczemy:

Wszystkie składniki mieszamy na jednolite ciasto. Formujemy kulki nieco mniejsze od piłek pingpongowych. Rozgniatamy je na papierze do pieczenia wyłożonym na blachę. Pamiętajmy o pozostawieniu 2 centymetrów między ciastkami, bo inaczej kiedy urosną, zleją się nam w jedną ciasteczkową masę 🙂 Pieczemy około 10 minut, aż do zarumienienia.

 

Porady:

  • Pamiętajcie, że dodając do przepisu choćby rodzynki czy nasiona goi trzeba je schować w cieście, bo wystające na zewnątrz, spalą się nam w piekarniku
  • Ciastka odklejamy od papieru po wystygnięciu, by mieć je w całości

Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt