Szybkie, klasyczne brownie

12 lutego, 2020

Najprostsze, najlepsze i jedno z najsmaczniejszych. Takie cechy ma to co wychodzi z poniższego przepisu. Ja do klasycznego brownie dodaję sezam. Wychodzi mega!

POTRZEBUJEMY
  • 200 g masła (jedna kostka)
  • 300 g gorzkiej czekolady (trzy tabliczki)
  • 3 jajka
  • 200 g kakao rozpuszczalne do picia
  • 2 łyżki miodu
  • 135 g mąki
  • szczypta soli
PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Przygotowujemy foremkę smarując ją tłuszczem i wykładając papierem do pieczenia. Jedną czekoladę kroimy na drobne kawałki lub ucieramy na tarce na wiórki.

W małym garnku roztapiamy masło, dwie czekolady i miód. Po roztopieniu dobrze mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

W misce mieszamy jajka z kakao. Dodajemy roztopione masło i czekoladę dobrze mieszając. Na końcu dajemy etapami mąkę.

Wykładamy całość na blachę i posypujemy utartą lub pokrojoną czekoladą. Pieczemy w piekarniku około 30 minut.

INSPIRACJE

Ja do brownie dodaję sezamu. Tak od 2 do nawet 8 łyżek. Niektórzy sugerują też pokrojone orzechy.

Jeśli używamy większej blachy, skracamy pieczenie do maksymalnie 20 minut.

Pamiętajcie, że wypiek musi ostygnąć przed pokrojeniem, bo się rozpadnie.

Zamiast kakao do picia, które jest w sumie cukrem z kakao do rozpuszczenia, niektórzy dają po prostu cukier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


KontaktSklep