Tofurnica z ciecierzycą i groszkiem

6 marca, 2020

Długo zbierałem się, by zrobić swoją pierwszą jajecznicę bez jajek. A smak tofurnicy lub tofucznicy jak na nią mówią, zaskoczył mnie pozytywnie. Oczywiście nie jest to jajecznica, ale danie podobne. I moim zdaniem nawet smaczniejsze.



POTRZEBUJEMY:
  • Średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa lub ojej słonecznikowy do smażenia
  • 2 opakowania tofu (naturalnego lub z bazylią)
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma i kminek
  • 3 łyżki ciecierzycy gotowanej (ze słoika lub puszki)
  • 3 łyżki groszku zielonego (ze słoika lub puszki)
  • Garść natki pietruszki i sera (sałatkowego lub żółtego)  do przyprawienia
PRZYGOTOWANIE:

Na woku smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Jak się zarumienią, dodajemy rozdrobione widelcem tofu. Dokładamy przyprawy. Smażymy całość 5-7 minut, stale mieszając całość. Dodajemy ciecierzycę i groszek. Danie przyozdabiamy serem i pokrojoną natką pietruszki.

WERSJE:

Poza ciecierzycą i groszkiem do tofurnicy dodać można smażone grzyby, na przykład pieczarki (wtedy zaczynamy smażenie od nich, wraz z cebulą i czosnkiem) lub pomidory, najlepiej świeże (dodajemy je wtedy na końcu smażenia).

Jako danie obiadowe polecam tofurnicę z frytkami 😉

A dlaczego warto jeść tofu: https://fleksitarianizm.pl/tofu-twoj-nowy-przyjaciel-w-menu/




Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt



KLIKNIJ