Zupa dyniowa, smażona i gotowana na woku

Wrzesień 29, 2017

Uwielbiam zupy, ale po tej dyniowej nie wiedzieć czemu nie spodziewałem się takich wrażeń kulinarnych. A tu proszę. Wystarczył wok i zapełnianie go składnikami. Oto zupa dyniowa.

Zupa dyniowa

POTRZEBUJEMY

  • 500 g (obranej, bez pestek i skórki)
  • 250 g ziemniaków (obranych)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru (świeżego startego)
  • 1 pomidor
  • 1/2 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE

Obrany i bez pestek miąższ dyni oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Pokroić cebulę i czosnek. W woku podsmażyć na maśle cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dodać kawałki dyni i ziemniaków. Całość doprawić solą, wsypać kurkumę i starty imbir. Smażyć wszystko w woku, często mieszając przez 5-10 minut.

Następnie wlać gorący bulion, wymieszać składniki i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez co najmniej 10 minut.

Świeżego pomidora obrać ze skórki (po sparzeniu), pokroić na małe kawałki bez nasion. Pomidorowy miąższ dodać do naszej zupy.

Wymieszać i gotować przez kolejne 5 minut, do miękkości warzyw. Na koniec dodać mleko i wszystko zblendować.

Podawać na przykład z niebieskim serem pleśniowym.

CZY WIESZ, ŻE…

Dynia to źródło wielu witamin i innych substancji odżywczych. Poczytajcie mój wpis: “Dyniowy zawrót głowy”.

Polecam

Reklama


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt