Babka majonezowa

12 kwietnia, 2020
babka majonezowa 1

Tak, to nie błąd w nazwie. To niesamowity wypiek z przepisu mojej babci. A owa babka od babki wychodzi lekko i smacznie. Polecam.

Przepis na dwie babki, więc potrzebujecie dwóch babkowych foremek. Smacznego.

 

POTRZEBUJEMY
  • 8 jaj
  • 8 łyżek majonezu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE

Białka ubić z cukrem (jednym i drugim) na sztywną pianę. Połączyć z żółtkami. Dodawać stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Powstałą masę połączyć z majonezem. Wyłożyć do foremek i piec około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Spożywać z ochotą po ostygnięciu.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721