Babka majonezowa
Tak, to nie błąd w nazwie. To niesamowity wypiek z przepisu mojej babci. A owa babka od babki wychodzi lekko i smacznie. Polecam.
Przepis na dwie babki, więc potrzebujecie dwóch babkowych foremek. Smacznego.
POTRZEBUJEMY
- 8 jaj
- 8 łyżek majonezu
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
Białka ubić z cukrem (jednym i drugim) na sztywną pianę. Połączyć z żółtkami. Dodawać stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Powstałą masę połączyć z majonezem. Wyłożyć do foremek i piec około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Spożywać z ochotą po ostygnięciu.