
Jak podaje amerykańskie NBC News, badanie opublikowane w czasopiśmie Nature Medicine wykazało, że zdrowa dieta w średnim wieku zwiększa szanse na osiągnięcie siedemdziesiątego roku życia bez chorób przewlekłych.
Naukowcy przeanalizowali nawyki żywieniowe ponad 105 000 osób i odkryli, że mniej niż 10% z nich osiągnęło „zdrowe starzenie się” – czyli zachowało dobrą pamięć, uniknęło depresji i poważnych chorób przewlekłych oraz było w stanie wykonywać podstawowe czynności fizyczne.
Najlepsze wyniki miały osoby, które przestrzegały diet bogatych w owoce, warzywa, pełne ziarna, nienasycone tłuszcze, orzechy i rośliny strączkowe, a jednocześnie ubogich w przetworzone mięso, cukry i tłuszcze trans. Osoby stosujące zdrową dietę miały o 86% większe szanse na zachowanie zdrowia w podeszłym wieku.
Co ciekawe, choć diety roślinne wykazywały największe korzyści, autorzy badania podkreślili, że nie trzeba całkowicie rezygnować z produktów odzwierzęcych. Niewielkie ilości ryb i nabiału mogą być zdrowe. Ponadto zdrowe starzenie się zależy nie tylko od diety, ale także od innych czynników, takich jak aktywność fizyczna, stres i genetyka.
Pełen artykuł tutaj: https://www.nbcnews.com/health/health-news/healthy-eating-reach-70-no-chronic-disease-study-rcna197811