Ciasto dyniowe z bakaliami
W czasie dyniowego szaleństwa i halloweenowych strachów warto osłodzić sobie życie. Oto przepis na ciasto dyniowe z bakaliami. Proste i smaczne 🙂
Dynia jest świetna do wielu przepisów. Poza zupą, którą już Wam polecałem, teraz prezentuję przepis na dyniowe ciasto z orzechami i rodzynkami.
Pamiętajcie tylko, by w przepisie użyć tylko miąższu dyni, bez pestek i wnętrzności, które je otaczają!
Robimy ciasto dyniowe z bakaliami
POTRZEBUJEMY
- 2 szklanki startego na tarce albo zmiksowanego miąższu z dyni
- 2 i pół szklanki mąki, najlepiej orkiszowej lub innej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki roztopionego masła lub oleju
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru, najlepiej brązowego
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 3 duże łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki rodzynek
- cukier puder do posypania ciasta
- tortownicy około 25 cm średnicy
PRZYGOTOWANIE
W jednej misce ubijamy jajka. Dodajemy roztopione ale ostudzone masło lub olej oraz purée z dyni. W drugiej misce, mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki i orzechy. Do tej drugiej miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski pierwszej. Wymieszać całość (nie musi powstać idealnie gładka masa).
Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy 50-55 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Po ostudzeniu, przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem!
Smacznego 🙂
Za przepis i zdjęcie dziękuję Michałowi Janowi Kosickiemu