Czy kupowanie świeżej żywności w czasie pandemii jest bezpieczne?
To kluczowe pytanie w czasie epidemii koronawirusa na świecie. Bo zapasy trwałych artykułów pewnie większość z nas zrobiła. Ale po świeże warzywa i owoce raz na jakiś czas większość z nas wychodzi. Eksperci mają dla nas informacje!
Jak podaje CNN, mamy w tej sprawie dobre wieści! Wszystko wskazuje na to, że wirus nie jest przenoszony przez samą żywność. Tak twierdzi doktor Ian Williams, szef Oddziału Reagowania i Zapobiegania Epidemii Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom.
?Nie ma jak dotąd dowodów na to, że ten wirus rozprzestrzenia się przez żywność lub usługi gastronomiczne. To naprawdę jest kwestia oddechowa, osoba do osoby? ? powiedział Williams.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków powtórzyła tę opinię, mówiąc na swojej stronie internetowej, że nie posiada żadnych doniesień sugerujących, że koronawirus może być przenoszony przez żywność lub opakowania żywności.
Podobne informacje dotyczą dań zamawianych na wynos. Wszyscy jednak podkreślają, że każdy w każdej sytuacji, tym bardziej ktoś kto pracuje w łańcuchu dostaw czegokolwiek, musi zachować podwyższone standardy higieny!
Ale pozytywnych informacji o koronawirusie i jedzeniu jest więcej! Jak mówią eksperci, nawet jak zjemy coś z wirusem ma on niezbyt wiele receptorów na ścieżce trawiennej, aby mógł się do nich przyczepić. Połknięcie wirusa nie oznacza tym samym od razu zarażenia!
Inaczej rzecz ujmując, jak twierdzi cytowany już doktor Williams, nasz układ pokarmowy może się pozbyć koronawirusa!
Na podstawie: https://edition.cnn.com/2020/03/20/health/food-safety-groceries-coronavirus-wellness