Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem?
Skoro namawiam ludzi do ograniczania mięsa, muszę też skupić na wiedzy o świecie warzyw. Warto więc rozprawić się z plotką, jakoby łączenie ogórka z pomidorem było złe, bo jeden zabija właściwości drugiego. Czy w tej plotce jest ziarno prawdy?
Ta plotka pojawia się często w sieci. Łączenie ogórka z pomidorem ma być ponoć wręcz szkodliwe, według niektórych psuedoźródeł!
Co jest nie tak z ogórkiem?
Pomidor ma swoje plusy. W tym między innymi duże zasoby witaminy C, bo 13,7 mg/100 g produktu, czyli nawet do 30% zalecanego spożycia na dzień. Z kolei świeży ogórek to również dobry element sałatek, bo jest niskokaloryczny i w wersji ze skórką zawiera sporo witaminy K.
Nikomu nie trzeba tłumaczyć, że zawartość witaminy C w produktach spożywczych jest ważna. Niestety wspominany świeży ogórek zawiera askorbinazę, czyli utleniający enzym, który szybko dezaktywuje witaminę C. Co ciekawe enzym ten zaczyna działać pod wpływem niszczenia ścian komórkowych ogródka, a więc przy jego krojeniu. Na szczęście enzym ten szybko rozkłada się w naszym przewodzie pokarmowym, więc na poziom witaminy C w organizmie nie ma wpływu. Może jednak obniżyć jej poziom w sałatce! Pytanie więc czy naprawdę musimy unikać połączenia ogórek-pomidor?
Zdrowy rozsądek nam pomoże!
Przy łączeniu ogórka z pomidorem, warto wiedzieć, że askorbinaza działa w optymalnym pH, a więc na poziomie 5-6. Jeśli więc do naszej sałatki dodamy octu balsamicznego lub soku z cytryny czy limonki, obniżymy owe pH na tyle, że askorbinaza nie będzie niszczyć witaminy C.
Poza tym, nie tylko pomidor pełen jest tej witaminy. Poza owocami witaminy C pełno jest w jarmużu, papryce, brokułach czy kalafiorze. One także w tej plotce o ogórku i pomidorze powinny zaistnieć.
Mimo, że jak w każdej plotce, tak i w tej jest ziarno prawdy, nie ma się co przejmować. Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, dziennie powinniśmy jeść do 400g owoców i warzyw. I to różnorodnych. A przy takiej liczbie askorbinaza z ogórka wcale nam nie zagrozi. Poza tym pomysł z obniżeniem pH przez sok cytrusowy czy ocet balsamiczny jest skutecznym sposobem na utrzymanie poziomu witaminy C.
Życzę więc smacznych sałatek ogórkowo-pomidorowych!