Łódeczki z cukinii z nadzieniem z tofu
To ciekawie wyglądające danie, jest fajnym pomysłem na coś świeżego na obiad. Człowiek czuje się po nim odpowiednio syty, bo wie, że zjadł zdrowo. Polecam popłynąć w kuchni. Do łódeczek z cukinii wrzucić farsz z tofu. Smacznego.
POTRZEBUJEMY
-
- 2-3 mniejsze cukinie
- Około 200 g tofu (zwykłe, wędzone lub z bazylią)
- 2 średnie cebule
- Ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- 0,5 kg pomidorów (mogą być z puszki)
- Garść startego sera żółtego
- Garść świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- Sól i pieprz oraz kminek
PRZYGOTOWANIE
Kroimy na drobno cebulę, czosnek i wrzucamy na patelnię na rozgraną oliwę lub olej. Kroimy tofu w kostki, dorzucając na patelnię. Przygotowujemy i kroimy na drobno pomidory (bez skórek, po wyparzeniu) oraz paprykę. Po chwili wrzucamy na patelnię pomidory i paprykę oraz pokrojoną bazylię. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Całość dusimy przez kilka minut.
Wstawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
W tym czasie myjemy i kroimy cukinię wzdłuż dłuższego boku. Wydłubiemy łyżką wnętrze. Nakładamy farsz do łódeczek. Posypujemy je startym serem żółtym. Łódeczki lądują w piekarniku i pieką się w termo-obiegu przez 15 minut.
Smacznego