Marchewka to polskie warzywo surperfoods!
Tak dla Waszej informacji, marchewka jest z rodziny selerowatych. A poza korzeniem także jej liście są warte zainteresowania! Marchewka należy bowiem do polskich superfoods!
Liście na zimowe choroby
To co wystaje nad ziemię, ma w przypadku marchewki dobre właściwości do walki z przeziębieniem czy grypą. Napary z liści marchewki mają właściwości wykrztuśne, napotne, przeciwbakteryjne i rozgrzewające. Zawierają bowiem olejki eteryczne, flawonoidy, furanokumaryny, sole mineralne i witaminy. Trzeba pamiętać, że taki napój działa moczopędnie i przeciwdziała tworzeniu się obrzęków.
Korzenie na infekcje i nie tylko
Jest wiele powodów, dla których powinniśmy często jeść marchewkę, w tradycyjnej korzeniowej formie. Oto siedem z nich:
- Zawiera kwercytynę, czyli flawonoid wykazujący aktywność przeciwalergiczną i przeciwzapalną
- Jest niskokaloryczna, bo 100 g produktu to tylko 27 kcal
- Ma w sobie witaminową moc: prowitaminę A, czyli beta-karoten oraz witaminy C, E i te z grupy B
- Ma też inne przeciwutleniacze takie jak: luteinę, zeaksantynę czy likopen
- Bogata jest w sole mineralne: żelaza, potasu, wapnia, jodu i cynku
- Zawiera też związki siarkowe pomagające rozwijać się florze bakteryjnej w jelitach, dlatego u dzieci stosuje się marchewkę do zapobiegania infekcjom układu pokarmowego
- Ma sporo pektyn (substancji wchodzącej w skład tego co nazywamy błonnikiem) dobrze wpływa więc na odczucie sytości