Najlepsze risotto z grzybami

8 marca, 2020
risotto z grzybami

To esencja włoskiej kuchni 😊 Sposób robienia tego makaronu dziwni niektórych. A warto się przełamać, dodać trochę wina i? smakować.

POTRZEBUJEMY
  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 1 kieliszek białego wina (bardziej wytrawnego)
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 nieduża cebula (np. szalotka)
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy i opcjonalnie masła
  • garść grzybów leśnych
  • starty żółty ser (najlepiej parmezan)
  • natka pietruszki
  • ? szklanki śmietany (opcjonalnie)
UWAGA

Najlepiej wychodzi kiedy mamy osobno bulion w małym garnku, a cebulę, czosnek i grzyby smażymy osobno i dopiero jak wszystko będzie gotowe łączymy z ryżem. W takiej sytuacji potrzebujemy dwóch patelni.

PRZYGOTOWANIE

W małym garnku gotujemy bulion.

Cebulę i czosnek kroimy w drobne kawałki i wrzucamy na patelnię z gorącą oliwą. Smażymy chwilę. Dorzucamy grzybów.

Do woka z rozgrzanym masłem lub oliwą wrzucamy ryż i smażymy aż do złotego koloru (ryż z białego zmieni się w lekko przezroczysty). Następnie wlewamy wino. Mieszamy smażąc, aż wino wyparuje. Następnie dolewamy bulionu do woka z ryżem. Nie od razu całość, ale w kilku fazach, aż ryż wypije bulion. Po ostatniej dolewce, kiedy ona zniknie wchłonięta przez ryż, risotto będzie gotowe. Opcjonalnie dodajemy śmietany, żeby całość była bardziej kremowa.
(uwaga: jeśli ryż nadal jest twardy można dodać szklankę wody).

Na talerz wykładamy ryż, na to grzyby z cebulą i czosnkiem. Całość posypujemy startym parmezanem i natką pietruszki.

Smacznego


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721