Najlepsze risotto z grzybami
To esencja włoskiej kuchni 😊 Sposób robienia tego makaronu dziwni niektórych. A warto się przełamać, dodać trochę wina i? smakować.
POTRZEBUJEMY
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 1 kieliszek białego wina (bardziej wytrawnego)
- 3 szklanki bulionu
- 1 nieduża cebula (np. szalotka)
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy i opcjonalnie masła
- garść grzybów leśnych
- starty żółty ser (najlepiej parmezan)
- natka pietruszki
- ? szklanki śmietany (opcjonalnie)
UWAGA
Najlepiej wychodzi kiedy mamy osobno bulion w małym garnku, a cebulę, czosnek i grzyby smażymy osobno i dopiero jak wszystko będzie gotowe łączymy z ryżem. W takiej sytuacji potrzebujemy dwóch patelni.
PRZYGOTOWANIE
W małym garnku gotujemy bulion.
Cebulę i czosnek kroimy w drobne kawałki i wrzucamy na patelnię z gorącą oliwą. Smażymy chwilę. Dorzucamy grzybów.
Do woka z rozgrzanym masłem lub oliwą wrzucamy ryż i smażymy aż do złotego koloru (ryż z białego zmieni się w lekko przezroczysty). Następnie wlewamy wino. Mieszamy smażąc, aż wino wyparuje. Następnie dolewamy bulionu do woka z ryżem. Nie od razu całość, ale w kilku fazach, aż ryż wypije bulion. Po ostatniej dolewce, kiedy ona zniknie wchłonięta przez ryż, risotto będzie gotowe. Opcjonalnie dodajemy śmietany, żeby całość była bardziej kremowa.
(uwaga: jeśli ryż nadal jest twardy można dodać szklankę wody).
Na talerz wykładamy ryż, na to grzyby z cebulą i czosnkiem. Całość posypujemy startym parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego