Niezdrowa dieta? ogłupia! Wynika z badań

20 lutego, 2020
głupek

Czerwone mięso, tłuste potrawy, te na słodko i słono, a do tego wiele dań z przetworzonych produktów, tak wygląda klasyczna dieta, która na świecie kojarzy się z ?zachodnim? sposobem odżywiania się. Jak wynika z najnowszych badań ten schemat kulinarny powoduje, że jesteśmy nie tylko coraz bardziej chorzy? Zagraża nam też głupota!

Wszyscy dobrze wiemy, że tak zwana zachodnia dieta przynosi niekorzystne efekty w postaci między innymi chorób serca, wysokiego ciśnienia, cukrzycy czy otyłości, a także nowotworów. Teraz wiemy także, że zmienia ona również pracę naszych mózgów. Naukowcy z australijskiego Uniwersytetu Macquarie opublikowali badania pod nazwą ?Kontrola apetytu zależna od hipokampa zaburzona przez eksperymentalną ekspozycję na dietę w stylu zachodnim??

Naukowcy badali 110 zdrowych osób. Ale połowę z nich żywili w czasie badań zdrowo, a drugiej połowie dawali fast-foody i inne niezdrowe, ale modne produkty, w tym nie wiedzieć czemu belgijskie gofry! W czasie badań robili im testy pamięci i pytali jak bardzo smakowało i jak bardzo chcieli jeszcze zjeść tego co im podawano.

I tak okazało się, że niezdrowe jedzenie upośledza nasz hipokamp. A ten element naszego mózgu odgrywa ważną rolę w przenoszeniu informacji z pamięci krótkotrwałej do pamięci długotrwałej oraz orientacji przestrzennej. Dodam, że jak wynika z obserwacji neurologicznych uszkodzenie hipokampu w znacznym stopniu upośledza u zwierząt zdolności uczenia się!

Drugi wniosek z australijskich badań jest taki, że niezdrowe jedzenie sprawia, że chcemy jeść jeszcze więcej niezdrowego jedzenia? Masakra!

Przypomnę, że wcześniejsze badania wykazały zbieżność pomiędzy otyłością i cukrzycą a obniżonymi zdolnościami poznawczymi. A te przecież pomagają nam zdobywać wiedzę o otoczeniu i komunikować się z nim. Inne badania wykazały, że zdrowsza dieta to mniejsze ryzyko depresji.

Innymi słowy lepiej zamienić czerwone mięso, przetworzone produkty, zbyt dużą ilość cukru, soli i niedobrych tłuszczów na warzywa, owoce i inne nieprzetworzone produkty. Jeśli tego nie zrobimy będziemy chorzy i głupsi! Amen!


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721