Pasta słonecznikowo-fasolowa z olejem z konopi
Pożywne nasiona słonecznika i podstawowa roślina strączkowa, czyli fasola z olejem z konopi. Idealny i prosty przepis. Pasta słonecznikowo-fasolowa to świetny i zdrowy dodatek na chleb.
Słonecznik
Pestki słonecznika mają sporo białka, bo aż 21 gram na 100 g produktu. Do tego są bogate w błonnik i mają przewagę tłuszczy nienasyconych, a więc zdrowych. Z witamin w pestkach słonecznika znajdziemy: witaminę C, B6, A i E oraz tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy. Z minerałów wapń, żelazo, magnez i fosfor i potas.
Fasola
Kolejne świetne źródło białka (około 20g na 100g) i błonnika. Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. W niektórych gatunkach występuje żelazo (haricot), kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (z czarnym oczkiem) oraz między innymi cynk (fasola czerwona, nerkowa i czarna).
Olej z konopi
Znany z czasów Prasłowian, jako ?magiczne ziele?, a w Chinach wykorzystywany już od 8500 lat. Olej konopny należy spożywać wyłącznie na zimno. Idealny do dań z warzyw, kasz, ziemniaków, twarogów, sałatek i past. Jest delikatny w smaku.
PRZEPIS Pasta słonecznikowo-fasolowa
POTRZEBUJEMY
- puszka fasoli (240 gram)
- pełna szklanka nasion słonecznika (około 250 gram)
- 4 łyżki oleju z konopi
- łyżka soku z cytryny
- odrobina soli
- odrobina pieprzu
PRZYGOTOWANIE
Nasiona słonecznika zalewamy zimną wodą i zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Nasiona lekko napęcznieją i będą łatwiejsze do zblendowania. Odsączamy fasolę z puszki i do wysokiego naczynia do blendowania wrzucamy ją ze słonecznikiem, olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Całość blendujemy kilka minut, do stanu pasty. Większość ziaren fasoli i nasion słonecznika powinno być zmielonych. Jeśli zostaną nasiona w całości, to Wasza pasta będzie lekko chrupiąca (dla mnie to akurat cecha dodatnia).
PORADY
Zamiast fasoli można użyć groszku z puszki, suszonych pomidorów. Świeża bazylia też daje super efekt. Do wszystkich świetnie nadaje się właśnie olej konopny, bo jest jednym z najzdrowszych a jednocześnie ma bardzo fajny, delikatny smak.