Pieczony kalafior tandoori
Napiszę wprost. To moje ulubione danie. Zwykły, niedoceniany kalafior w wersji pieczonej, z indyjskimi przyprawami daje ucztę dla podniebienia. A jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Polecam pieczony kalafior tandoori.
POTRZEBUJEMY
- Duży kalafior
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki przyprawy tandoori
- Limonka
- Świeża pietruszka
WŁASNE TANDOORI MASALA
Masala to przyprawy, a dokładniej ich zestaw. Jeśli nie kupimy gotowego, możemy sami zrobić mieszankę przypraw, która idealnie wzbogaci nie tylko kalafiora, ale i na przykład tofu czy inne warzywa.
Do mojej wersji tandoori daję po pół łyżeczki każdej z przypraw:
- Sól
- Papryka
- Kolendra
- Kurkuma
- Starty imbir lub imbir w proszku
- Kumin
- Gałka muszkatołowa
- Pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kalafior kroimy w małe drzewka i myjemy. Następnie przygotowujemy sos, którym zamarynować trzeba kalafior. Mieszamy sos sojowy, olej i przyprawę. Całość mieszamy z kalafiorem i zostawiamy na chwilę. W tym czasie wstawiamy piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Ponownie mieszamy kalafior z naszą marynatą i wstawiamy go do piekarnika, wykładając na papier do pieczenia. I tak pieczemy przez 30 minut.
Kiedy kalafior się upiecze podajemy całość ze świeżą pietruszką. Danie pryskamy lekko sokiem z limonki.
PORADY
Kalafior tandoori najlepiej pasuje do ryżu basmati i delikatnego sosu na bazie jogurtu. Smacznego!