Szarlotka budyniowa w wersji fit

26 października, 2020
Fit jabłecznik 1

Zwykle w podobnych przepisach dodaje się po szklance cukru do ciasta i po szklance do smażonych jabłek. Nie mówiąc już i cukrze w przepisie na budyń. Moim zdaniem jednak to ciasto, szczególnie po jednym dniu, smakuje na tyle ciekawie i jabłkowo, że nawet w tej wersji fit zaskakuje wielu osobom przyzwyczajonym do mega słodkich ciast.

POTRZEBUJEMY

Składniki na smażone jabłka:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczka syropu daktylowego lub klonowego
  • opcjonalnie: garść rodzynek

Składniki ciasta:

  • 3 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 550)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta sody oczyszczonej
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (na przykład sojowego)
  • opcjonalnie: pół szklanki sezamu

A także

  • 2 budynie waniliowe
  • opcjonalnie: zmniejszmy ilość cukru w budyniu

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od jabłek!

Owoce obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy cynamon, cukier waniliowy i rodzynki. Podsmażamy około 15-20 minut, często mieszając. Pod koniec dodajemy syrop.

Robimy ciasto i budyń!

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy oraz sezam mieszamy w dużej misce. Do naszych suchych składników dodajemy olej i mleko, energicznie mieszamy łyżką, a po chwili ugniatamy ręcznie około 2 minuty.

Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną większą (2/3 całości) i drugą mniejszą (1/3 całości). Wkładamy je do torebek foliowych do mrożenia i wsadzamy do zamrażalki. W tym czasie przygotowujemy budyń.

Czas na połączenie całości!

Ciasto powinno być w zamrażalce minimum 15 minut. Pierwszą wyjmujemy większą część, druga pozostaje w zamrażalce. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy ręcznie na dnia blachy i bokach. To ciężki proces, bo jest ono twarde, ale uda się Wam. Pomagajcie sobie pięściami. Pamiętajcie, by oblepić boki blachy ciastem, mniej więcej 2 centymetry ponad podłoże ciasta.

Na ciasto wykładamy jabłka. Rozprowadzamy je równomiernie. Na to wylewamy budyń. A z zamrażalki wyjmujemy resztę ciasta i partiami ścieramy je na grubych oczkach na tarce. Im bardziej  ciasto będzie schłodzone, tym łatwiej można je ścierać.

Naszą szarlotkę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopniu z termoobiegiem przez 60 minut. Po godzinie pieczenia, wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy w nim ciasto do wystygnięcia.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721