Szybkie ciastka owsiane
Przepis dla tych, którzy nie lubią trudnych przepisów i dla tych, którzy lubią dodać coś od siebie!
Ciastka sprawdzone przez mojego trzyletniego chrześniaka Adasia, który na pytanie „Czy są dobre?” odpowiedział zdecydowane „TAK!”, nie przerywając ani na chwilę konsumpcji!
Potrzebujemy:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Kostka masła (miękkiego, czyli w temperaturze pokojowej)
- ? szklanki cukru (najlepiej brązowego)
- 2 jajka
- 3 szklanki płatków owsianych
- Dodatków w stylu nasiona sezamu, rodzynek, itp. (w sumie mniej niż 1 szklankę)
- Blachy
- Papieru do pieczenia
- Piekarnika na 160 stopni Celsjusza
Pieczemy:
Wszystkie składniki mieszamy na jednolite ciasto. Formujemy kulki nieco mniejsze od piłek pingpongowych. Rozgniatamy je na papierze do pieczenia wyłożonym na blachę. Pamiętajmy o pozostawieniu 2 centymetrów między ciastkami, bo inaczej kiedy urosną, zleją się nam w jedną ciasteczkową masę 🙂 Pieczemy około 10 minut, aż do zarumienienia.
Porady:
- Pamiętajcie, że dodając do przepisu choćby rodzynki czy nasiona goi trzeba je schować w cieście, bo wystające na zewnątrz, spalą się nam w piekarniku
- Ciastka odklejamy od papieru po wystygnięciu, by mieć je w całości