Szybkie, klasyczne brownie
Najprostsze, najlepsze i jedno z najsmaczniejszych. Takie cechy ma to co wychodzi z poniższego przepisu. Ja do klasycznego brownie dodaję sezam. Wychodzi mega!
POTRZEBUJEMY
- 200 g masła (jedna kostka)
- 300 g gorzkiej czekolady (trzy tabliczki)
- 3 jajka
- 200 g kakao rozpuszczalne do picia
- 2 łyżki miodu
- 135 g mąki
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Przygotowujemy foremkę smarując ją tłuszczem i wykładając papierem do pieczenia. Jedną czekoladę kroimy na drobne kawałki lub ucieramy na tarce na wiórki.
W małym garnku roztapiamy masło, dwie czekolady i miód. Po roztopieniu dobrze mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy jajka z kakao. Dodajemy roztopione masło i czekoladę dobrze mieszając. Na końcu dajemy etapami mąkę.
Wykładamy całość na blachę i posypujemy utartą lub pokrojoną czekoladą. Pieczemy w piekarniku około 30 minut.
INSPIRACJE
Ja do brownie dodaję sezamu. Tak od 2 do nawet 8 łyżek. Niektórzy sugerują też pokrojone orzechy.
Jeśli używamy większej blachy, skracamy pieczenie do maksymalnie 20 minut.
Pamiętajcie, że wypiek musi ostygnąć przed pokrojeniem, bo się rozpadnie.
Zamiast kakao do picia, które jest w sumie cukrem z kakao do rozpuszczenia, niektórzy dają po prostu cukier.