Wpływ warzyw i owoców na ryzyko raka piersi!
Hiszpańscy naukowcy doszli do przełomowych wniosków. Otóż dieta bogata w warzywa, owoce oraz kawę i produkty pełnoziarniste, daje obniżenie ryzyka wystąpienia rak piersi nawet o 65%!
Badacze z hiszpańskich Uniwersytetów w Navarra i Jaen zaprezentowali niedawno ważne wyniki swoich badań. Opisali oni wpływ diety z kawą, produktami pełnoziarnistymi oraz owocami i warzywami na ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet po menopauzie. Kluczem do sukcesu okazały się kwasy fenolowe zwarte w wymienionych produktach.
Kwasy fenolowe znaleźć można w ziarnach, w tym owsa, a także w ryżu, jagodach czy cytrusach. Są one także składnikiem czerwonego wina oraz kawy.
Naukowcy porównali diety ponad 11 tysięcy kobiet. Przenalizowano ich pobór kwasów fenolowych przez ostatnie 12 lat i wykryto 101 przypadków raka piersi. Z badań wywnioskować można, że z kwasów fenolowych najmocniej przed nowotworem mogą chronić nas kwasy chlorogenowe. Występują one w kawie, owocach i warzywach, w herbacie yerba mate czy nasionach kakaowca. To właśnie w przypadku tych związków, redukcja ryzyka raka piersi była najwyższa, bo dochodziła do 65%.
Te badania to kolejne potwierdzenie naszej wiedzy o wpływie diety na występowanie nowotworów. I nie po raz pierwszy, bezmięsne produkty spożywcze znajdują się na liście tego co daje nam zdrowie!
Między innymi na podstawie: https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/breast-cancer-risk-how-likely-diet-coffee-fruit-vegetables-obesity-a8892586.html