Idealna zupa pomidorowa, czyli ekonomista przy garach

Wrzesień 28, 2017

Oto przepis na pyszną i pysznie wyglądającą kreację. Stworzył ją i sfotografował wykształcony ekonomista i kuchenny eksperymentator. Ponoć z paru składników potrafi wyczarować super obiad. Oto zupa pomidorowa ala Krzysztof Kuczyk.

Do stworzenia tej zupy potrzeba niewiele. Wiele za to daje ona radości przy konsumpcji.

Idealna zupa pomidorowa z serii #ObiadBezMięsa

POTRZEBUJEMY

  • 0,5 litra wywaru warzywnego
  • papryka (żółta lub czerwona)
  • duża cebula
  • dwie lub trzy marchwie
  • czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia
  • odrobina soli i pieprzu
  • przyprawy: papryka słodka i papryka ostra, zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE

Marchewkę, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Paprykę włożyć do nagrzanego garnka z olejem i pozwolić jej się lekko przysmażyć. Następnie dodajemy marchewkę i dalej smażymy. Po około 3 minutach dodajemy cebulę i dalej smażymy przez następne 3 minuty, aż cebula się zeszkli.

Po tym czasie zalewamy wszystko bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem czarnym, łyżeczką papryki  słodkiej i łyżeczką ostrej oraz dwoma łyżeczkami ziół prowansalskich. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie wszystko zblendować  i gotowe 🙂

Polecam

Reklama

4 comments

  • Zuza

    Wrzesień 28, 2017 at 2:20 pm

    a do tego jeszcze “makaron” z naleśników… mniam

    • admin

      Wrzesień 28, 2017 at 3:51 pm

      Super pomysł 🙂

  • elka

    Październik 1, 2017 at 7:29 pm

    Wygląda na bardzo gęstą zupę, ale ja takie akurat lubię, dzięki za przepis

    • admin

      Październik 2, 2017 at 6:09 am

      Kwestia dodania większej ilości bulionu lub mleka na koniec 🙂 Ja akurat też lubię gęste zupy 🙂

Comments are closed.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt