Jaka dieta sprzyja nowotworom?

9 listopada, 2019

Na to ważne pytanie znaleźli odpowiedź amerykańscy naukowcy. Okazuje się, że aż 80 110 przypadków raka wykrytych w USA w 2015 roku miało podłoże dietetyczne. Można więc było uniknąć wszystkich tych schorzeń!

Jak wynika z badań opublikowanych przez JNCI Cancer Spectrum z Uniwersytetu w Oxfordzie, kwestia tego co jemy może wpływać tak samo na zachorowanie na raka, jak choćby nadużycie alkoholu. Naukowcy przebadali ponad 80 tysięcy przypadków raka u osób powyżej 20 roku życia. Wniosek mają jeden. Uboga dieta może sprzyjać nowotwory.

„To odpowiednik 5,2% wszystkich przypadków nowo zdiagnozowanych nowotworów wśród dorosłych Amerykanów w 2015 roku” – podaje dr. Fang Fang Zhang, jeden z autorów badania.

Pytanie tylko, co to znaczy „uboga dieta”?

Naukowcy wyjaśnili oczywiście jaka dieta jest niebezpieczna, a więc opisali tę, która może sprzyjać rakowi. Okazuje się, że tak zwana „uboga dieta” to:

  • Niskie spożycie warzyw, owoców, pełnych ziaren/nasion i produktów mlecznych
  • Wysokie spożycie przetworzonego mięsa, mięsa czerwonego i słodkich napojów

Jak przypominają naukowcy przeprowadzone wcześniej badania pokazały, że częste jedzenie czerwonego mięsa i rzadka konsumpcja pełnych ziaren czy nasion powodują raka jelita grubego. Teraz okazuje się, że 38,3% wszystkich przypadków raka okrężnicy i odbytnicy ma związek z ubogą dietą.

Przykre informacje dotyczą wielu rozwiniętych krajów świata. Od 50 do 60% kalorii przyjmowanych przez ludzi pochodzi bowiem z produktów wysoko przetworzonych. Tak jest na przykład w USA, Kanadzie czy Wielkiej Brytanii. Pamiętajcie o tym przygotowując sobie posiłki.


Na podstawie: https://academic.oup.com/jncics/advance-article/doi/10.1093/jncics/pkz034/5492023?searchresult=1


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


KontaktSklep